Tips στοματικής υγιεινής για όλους

Η αποτελεσματική και σωστή στοματική υγιεινή είναι απαραίτητη για όλους μας, είτε έχουμε τα φυσικά μας δόντια, είτε φέρουμε ακίνητες ή κινητές προσθετικές αποκαταστάσεις και εμφυτεύματα.

Γιατί να πλύνω τα δόντια μου?

Μέσα στο στόμα, βακτήρια, σάλιο και υπολείμματα τροφών συσσωρεύονται στην επιφάνεια των δοντιών και σχηματίζουν την οδοντική πλάκα. Αν η πλάκα δεν αφαιρείται τακτικά, είναι εύκολο να προκαλέσει τερηδόνα και να φθείρει το σμάλτο των δοντιών. Ειδικά, τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες, σάκχαρα και άμυλο, συμβάλουν σημαντικά στην παραγωγή οξέων που επιτίθενται στα δόντια.  Τότε, αν δεν υπάρξει θεραπεία, η τερηδόνα μπορεί να φτάσει στους ιστούς που βρίσκονται πιο βαθιά στο εσωτερικό του δοντιού, καταλήγοντας σταδιακά στο πολφικό νεύρο.

Επιπλέον, η συσσώρευση της πλάκας και των χρωστικών δημιουργεί ένα κιτρινωπό ή καφέ επίχρισμα στα δόντια μας, τα οποία πλέον χάνουν το γοητευτικό λευκό τους.

Η μικροβιακή πλάκα, επιπλέον, είναι υπεύθυνη για την ουλίτιδα.

Η ουλίτιδα είναι φλεγμονή του ούλου, του ιστού που περιβάλλει το δόντι και οφείλεται στη συσσώρευση οδοντικής πλάκας. Κάνει τα ούλα εξέρυθρα και οιδηματώδη. Η αιμορραγία των ούλων κατά το βούρτσισμα είναι συχνά το πρώτο σύμπτωμα της φλεγμονής. Η ουλίτιδα μπορεί να παρουσιαστεί σε οποιονδήποτε, σε οποιαδήποτε ηλικία.

Αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα, θίγοντας την οστική στήριξη των δοντιών, των προσθετικών εργασιών και των εμφυτεύματων.

 

Πώς θα προστατεύσω το στόμα μου?

  • Σχολαστικό βούρτσισμα των δοντιών δύο φορές την ημέρα, με φθοριούχο οδοντόκρεμα και οδοντόβουρτσα μέτριας σκληρότητας. Η οδοντόβουρτσα είναι η κύρια υπεύθυνη για το μηχανικό καθαρισμό των δοντιών, οπότε φροντίστε να βρίσκεται σε καλή κατάσταση, αλλάζοντας τη κάθε 2-3 μήνες.

Η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα μπορεί να μας διευκολύνει αρκετά στην πιο αυτοματοποιημένη εκτέλεση της στοματικής υγιεινής.

 

  • Κρατάμε την οδοντόβουρτσα τοποθετώντας τους θυσάνους υπό γωνία περίπου 45 μοιρών και προς τη γραμμή των ούλων, εκτελώντας μικρή κυκλική κίνηση έτσι ώστε να απομακρύνονται τα υπολείμματα των τροφών από το όριο ούλων – δοντιού.

Καθαρίστε σχολαστικά όλοες τις οδοντικές επιφάνειες, τα ούλα και τη γλώσσα, αρκούν περίπου 2-3 λεπτά!

 

  • Χρήση οδοντικού νήματος ή μεσοδόντια βουρτσάκια κάθε βράδυ. Είναι ο μόνος τρόπος να αφαιρεθούν τα υπολείμματα τροφών και η καταστρεπτική πλάκα μεταξύ των δοντιών, εκεί δηλαδή όπου δε μπορεί να φτάσει η οδοντόβουρτσα. Ειδικά αν φέρουμε προσθετικές εργασίες και εμφυτεύματα, τα ειδικά νήματα και τα μεσοδόντια βουρτσάκια πρέπει να γίνουν τρόπος ζωής!

 

 

  • Η χρήση των στοματικών διαλυμάτων είναι συμπληρωματική και δεν αντικαθιστά το βούρτσισμα. Η χρήση τους γίνεται σε ειδικές περιπτώσεις ύστερα από συνεννόηση με τον οδοντίατρο.

 

  • Μια ισορροπημένη διατροφή είναι επίσης ένα σημαντικό μας όπλο. Με μέτρο γλυκά και ποτά! Η υπερκατανάλωση τροφών που περιέχουν σάκχαρα ή όξινες ουσίες, ιδιαίτερα στα ενδιάμεσα των γευμάτων, βοηθά την ανάπτυξη των βακτηριδίων και τερηδόνας.

 

  • Επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας κάθε έξι μήνες για τον επαγγελματικό καθαρισμό και τον καθιερωμένο έλεγχο, με σκοπό να προλάβετε την εξέλιξη κάποιας βλάβης και να φρεσκάρετε το χαμόγελό σας.

 

  • Αν έχετε κάνει λεύκανση, περιορίστε την κατανάλωση τροφών και ποτών με έντονες χρωστικές, όπως κόκκινο κρασί, τσαι, καφές και αποφύγετε το κάπνισμα.

 

  • Ασθενείς που φέρουν κινητές αποκαταστάσεις, μερικές ή ολικές πρέπει να τις αφαιρούν κατα τη διάρκεια της νύχτας και να τις καθαρίζουν με ειδικά προιόντα καθαρισμού οδοντοστοιχιών. Παράλληλα, η άσκηση της στοματικής υγιενής πρέπει να γίνεται κατά τα γνωστά.

 

  • Διακόψτε το καταστροφικό κάπνισμα και περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ και καυτερών τροφών, καθότι ερεθίζουν τον βλεννογόνο του στόματος.

 

Φροντίστε το στόμα σας καθημερινά και διασφαλίστε την υγεία του για πάντα με σύμμαχο τον Οδοντίατρο σας!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s