Κακοσμία στόματος: Ποια τα αίτια και οι τρόποι αντιμετώπισης

Η κακοσμία του στόματος είναι μια κατάσταση που απασχολεί 1 στους 4 ανθρώπους, προκαλώντας στο άτομο άγχος, ανησυχία και το αίσθημα ντροπής.

 

Που οφείλετε η κακοσμία;

Η κακοσμία του στόματος οφείλεται στην αύξηση της συγκέντρωσης βακτηρίων στη στοματική κοιλότητα, στα δόντια και στη γλώσσα. Η μεταβολική λειτουργία αυτών των βακτηρίων δημιουργεί δύσοσμα θειούχα πτητικά παραπροϊόντα, τα οποία είναι υπεύθυνα για τη δυσάρεστη αναπνοή.

Ωστόσο, εφόσον διαγνώσουμε την αιτία που την προκαλεί, μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά.

 

Ποια είναι τα αίτια της κακοσμίας;

  • Κακή στοματική υγιεινή

Η πλημμελής άσκηση της στοματικής υγιεινής καθημερινά οδηγεί στη συσσώρευση μικροβίων και πλάκας στα δόντια και το στοματικό βλεννογόνο, τα οποία σε συνδυασμό με τα υπολείμματα των τροφών, παράγουν τις δυσάρεστες οσμές. Προσθετικές εργασίες και μασέλες που είτε είναι κακότεχνες, είτε δεν καθαρίζονται σωστά, μπορούν να προκαλέσουν κακοσμία.

  • Νόσοι των δοντιών και των ούλων

Χαλασμένα δόντια με τερηδόνα, δόντια νεκρά με αποστήματα και προβληματικοί φρονιμίτες προκαλούν εστία φλεγμονής και άσχημης μυρωδιάς. Επίσης οι νόσοι των ούλων, όπως η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα μπορούν να φέρουν τέτοιο αποτέλεσμα.

  • Κακή συντήρηση ορθοδοντικών βοηθημάτων

Προσθετικές εργασίες και μασέλες που είτε είναι κακότεχνες, είτε δεν καθαρίζονται σωστά, μπορούν να προκαλέσουν κακοσμία.

  • Ξηροστομία

Το σάλιο έχει την ιδιότητα να καθαρίζει το στόμα και να κρατά τις οσμές μακριά. Ωστόσο, σε κατάσταση ξηροστομίας, φαρμακευτικής ή μη αιτιολογίας, το σάλιο παύει να δρα ως αντιμικροβιακός προστατευτικός παράγοντας. Έτσι η αναπαραγωγή των βακτηρίων γίνεται ευκολότερη.

  • Κάπνισμα

Η νικοτίνη και τα υπόλοιπα συστατικά του τσιγάρου παράγουν τη δική τους δυσάρεστη οσμή, ενώ παράλληλα ευνοούν τις παθήσεις των δοντιών και των ούλων.

  • Αλκοόλ

Η υπερβολική κατανάλωση οινοπνεύματος έχει ως αποτέλεσμα την ξήρανση της στοματικής κοιλότητας, με συνέπεια την ανάπτυξη αναερόβιων μικροβίων, που προκαλούν δυσοσμία.

  • Διατροφή

Οι τροφές που καταναλώνουμε καθημερινά παγιδεύονται στα δόντια και τα ούλα, και εφόσον δεν απομακρυνθούν εγκαίρως παράγουν οσμή. Κάποιες τροφές, όπως π.χ. το κρεμμύδι και το σκόρδο, παράγουν πολύ χαρακτηριστικές οσμές, που όμως είναι παροδικές. Οι τροφές αυτές περνούν στο κυκλοφορικό σύστημα και αποβάλλονται μέσω των πνευμόνων.

Επίσης, οι δίαιτές που στηρίζονται στην μεγάλη λήψη πρωτεϊνών και την ελλιπή ή μηδενική λήψη υδατανθράκων μπορούν να αποφέρουν κακοσμία. Αυτός ο τρόπος διατροφής αναγκάζει τον οργανισμό να προσφύγει στο λίπος για την απόκτηση ενέργειας. Καθώς ο οργανισμός καταναλώνει το λίπος, παράγονται κετόνες, οι οποίες είναι δύσοσμες και μπορεί να απελευθερωθούν στην αναπνοή (κέτωση).

  • Φάρμακα

Η χρήση φαρμάκων μπορεί να προκαλέσει κακοσμία. Μπορεί να γίνει μέσω της επακόλουθης ξηροστομίας – αντικαταθλιπτικά, διουρητικά, ΜΣΑΦ, αντυπερτασικά είτε μέσω των υποπροϊόντων του μεταβολισμού τους-νιτρώδη, χημικοθεραπευτικά.

  • Νόσοι του στοματοφάρυγγα, ρινοφάρυγγα, του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος με τις παραρρίνιες κοιλότητες και το κατώτερο αναπνευστικό.
  • Συστηματικές ασθένειες.

Υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί η κακοσμία του στόματος να αποτελεί σημάδι κάποιας συστηματικής ασθένειας. Οι συνήθεις ασθένειες είναι ο σακχαρώδης διαβήτης και η γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση. Άλλες ασθένειες που σχετίζονται με κακοσμία είναι νεφρική ανεπάρκεια (οξεία, χρόνια), Εντερική απόφραξη (προκαλεί οσμή κοπράνων), οισοφαγικός καρκίνος ή καρκίνος του στομάχου. Μεταβολικά σύνδρομα, όπως βουλιμία, ενοχοποιούνται.

 

Ποιες είναι οι λύσεις της κακοσμίας;

  • Καλή στοματική υγιεινή, με πλύσιμο των δοντιών 2 φορές την ημέρα και χρήση οδοντικού νήματος 1 φορά την ημέρα. Απαραίτητος είναι και ο καλός καθαρισμός της γλώσσας με τη βούρτσα μας ή με ειδικά ξέστρα. Οι προσθετικές εργασίες πρέπει να καθαρίζονται πολύ σχολαστικά.
  • Καλή ενυδάτωση του στόματος και του οργανισμού μας γενικότερα με τη κατανάλωση άφθονων υγρών. Πρέπει να γίνετε κατάποση υγρών προτού νιώσουμε το αίσθημα της δίψας.
  • Αποφύγετε κάπνισμα και αλκοόλ.
  • Επίσκεψη στον οδοντίατρο για την επίλυση πιθανών οδοντιατρικών προβλημάτων. Ο επαγγελματικός καθαρισμός πρέπει να γίνεται ανά 6 μήνες, μαζί με τον τακτικό έλεγχο.
  • Σε περίπτωση ξηροστομίας, η χρήση υποκατάστατων σάλιου, η μάσηση τσίχλας ή καραμέλας χωρίς ζάχαρη και η χρήση ειδικών φαρμάκων ανακουφίζουν την κατάσταση.
  • Σωστή και ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά. Τροφές που μπορεί να βοηθήσουν στη διατήρηση μίας καθαρής αναπνοής είναι τα ροφήματα τσαγιού ή μέντας.
  • Η κακοσμία του στόματος διερευνάται αρχικά από τον οδοντίατρο και το στοματολόγο. Ωστόσο εάν αποκλειστούν τα καθαρώς στοματικά αίτια, τότε είναι απαραίτητη η συνεργασία ή παραπομπή σε γιατρούς άλλων ειδικοτήτων. Αυτή η ενέργεια είναι αναγκαία προκειμένου να τεθεί η ακριβής διάγνωση και ο εντοπισμός των αιτίων της.

Επικοινωνήστε με την έμπειρη οδοντίατρο Δρ. Ανδριάνα Δελακά και κλείστε το ραντεβού σας τώρα.