Παιδί και οδοντίατρος: Αντιμετώπιση του φόβου της επίσκεψης
Η διαμόρφωση μιας σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ του οδοντιάτρου και του παιδιού από πολύ νωρίς είναι απαραίτητη για τη δημιουργία ενός συνεργάσιμου μελλοντικού ασθενή με σωστή οδοντιατρική παιδεία. Η πρώτη επαφή είναι καθοριστική και απαιτεί σωστή προετοιμασία και αντιμετώπιση καθώς και το ανώδυνο της διαδικασίας από τον θεράποντα.
Τα κυρία σημεία που πρέπει να προσέξουμε είναι τα εξής:
-
Προετοιμασία του παιδιού
Η προετοιμασία του παιδιού για την πρώτη επίσκεψη καλό είναι να γίνεται από τον οδοντίατρο και όχι από τους γονείς. Η πρώτη επίσκεψη πρέπει να αφιερώνεται στη γνωριμία με το παιδί, την εξέταση και τη διάγνωση, καθώς και τη λήψη ιατρικού και οδοντιατρικού ιστορικού. Σκοπός μας είναι να δείξουμε στο παιδί πως εργαστήκαμε σε αυτό και οτι η οδοντιατρική θεραπεία είναι ανώδυνη, με σκοπό να ξεπεράσει το φόβο του και να έρθει στο επόμενο ραντεβού πιο άνετα.
-
Επίσκεψη στον οδοντίατρο
Η επίσκεψη στον οδοντίατρο πρέπει να ξεκινά από μικρή ηλικία και κατά προτίμηση σε ειδικό παιδοδοντίατρο που γνωρίζει όλες τις ψυχολογικές τεχνικές προσέγγισης του μικρού ασθενούς. Τεχνικές όπως η «Πες – Δείξε – Κάνε» εξοικειώνουν τα παιδιά με τα εργαλεία και νικούν το φόβο τους για το άγνωστο. Κατά τη συγκεκριμένη τεχνική, ο οδοντίατρος εξηγεί με απλές παιδικές λέξεις τι πρόκειται να κάνει, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη του μικρού ασθενούς. Τα εργαλεία που προκαλούν φόβο και άγχος όπως οι βελόνες, βρίσκονται πάντα εκτός του οπτικού πεδίου του παιδιού. Στο τέλος της θεραπείας, μικρά δωράκια επιβράβευσης της καλής συνεργασίας χαροποιούν τα παιδιά.
-
Χώρος υποδοχής
Ο χώρος υποδοχής καθώς και το γραφείο του γιατρού θα πρέπει να είναι ευχάριστος και κατάλληλα διαμορφωμένος χώρος για παιδιά. Ένας χώρος με παιχνίδια και ευχάριστα χρώματα αποτελεί ένα μέσο απόσπασης της προσοχής των παιδιών, κάνοντας τα να ξεχάσουν το φόβο και το άγχος τους.
-
Διάρκεια επισκέψεων
Οι επισκέψεις πρέπει να είναι σύντομες και σε ώρες που ταιριάζουν στο ωράριο του παιδιού, για παράδειγμα να αποφεύγονται οι ώρες που συνηθίζει να κοιμάται. Κατά αυτόν τον τρόπο, το παιδί θα είναι συνεργάσιμο και η θεραπεία θα διεκπεραιώνεται γρήγορα και αποτελεσματικά.
-
Συχνότητα επισκέψεων
Οι επισκέψεις πρέπει να είναι τακτικές. Αυτό είναι σημαντικό ώστε να μην χάνει το παιδί την εξοικείωσή του με τον θεράποντα και με τις οδοντιατρικές διαδικασίες, όπου η πρόληψη πλέον θα παίζει πρωτεύοντα ρόλο.
-
Παρουσία γονέα
Η παρουσία του γονέα στον οδοντίατρο πρέπει να είναι διακριτική. Είναι σημαντικό να επιτρέπει στον οδοντίατρο να χτίσει τη σχέση του με το παιδί. Η χρήση λέξεων από το γονέα όπως πχ πόνος πρέπει να αποφεύγονται. Επιπλεόν, η περιγραφή δυσάρεστων καταστάσεων που έχει βιώσει ο ίδιος πρέπει να αποφευγεται.
Διατηρήστε την ψυχραιμία σας και μην ξεχνάτε ότι ο παιδοδοντίατρος και το προσωπικό του έχουν συνηθίσει να εργάζονται με παιδιά. Γνωρίζουν σε βάθος πώς να αντιμετωπίσουν τους φόβους και το άγχος του παιδιού σας. Δώστε στο παιδί να καταλάβει πως ο οδοντίατρος είναι ο καλύτερος φίλος των δοντιών του και είναι εκεί για να του χαρίσει ένα υγιές και όμορφο χαμόγελο.