Χειρουργική Εξαγωγή Φρονιμίτη: Πότε χρειάζεται και ποια η ανάρρωση
Οι φρονιμίτες ή τρίτοι γομφίοι είναι τα τελευταία δόντια που βρίσκονται στο πίσω μέρος του στόματος. Εμφανίζουν συχνά μύλη και ρίζα άτυπης μορφολογίας. Οι φρονιμίτες ανατέλλουν φυσιολογικά μετά την ηλικία των 16 – 18 ετών, ορισμένες φορές ωστόσο δεν ανατέλλουν καθόλου και παραμένουν έγκλειστοι λόγω έλλειψης χώρου για την ανατολή τους. Επίσης πολλές φορές μπορεί να μην υπάρχουν καθόλου στη μόνιμη οδοντοφυΐα. Λόγω της θέσης τους δημιουργούν πολλές φορές προβλήματα στο στόμα μας, οπότε τότε επιβάλεται η χειρουργική εξαγωγή φρονιμίτη.
Ποιες είναι αυτές οι περιπτώσεις που γίνεται η χειρουργική εξαγωγή φρονιμίτη;
Τερηδονισμός – χαλασμένος φρονιμίτης
Οι φρονιμίτες χαλάνε πολύ εύκολα καθότι είναι δύσκολος ο καθαρισμός τους στο πίσω μέρος του στόματος, ενώ μπορούν να χαλάσουν και τα διπλανά δόντια, ιδίως αν είναι «λοξοί».
Περιστεφανίτιδα
Αποτελεί φλεγμονή του ούλου που καλύπτει τον έγκλειστο ή ημιέγκλειστο φρονιμίτη και προκαλείται από μικρόβια που εισβάλλουν στην δυσπρόσιτη εκείνη περιοχή του στόματος. Τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλουν ανάλογα με την βαρύτητα. Ο πόνος είναι το συνηθέστερο σύμπτωμα ενώ μπορεί να συνοδεύεται από επιπλέον δυσάρεστες καταστάσεις όπως αδυναμία διάνοιξης του στόματος, πυρετό, λεμφαδενίτιδα, πρήξιμο εσωτερικά και εξωτερικά και απόστημα.
Ορθοδοντική
Οι φρονιμίτες με τον όγκο τους, σε συνδυασμό με ένα στενό οδοντικό τόξο με έλλειψη χώρου μπορούν να επιβαρύνουν ένα ορθοδοντικό πρόβλημα ή να προκαλέσουν την υποτροπή του. Είναι προτιμότερο να αφαιρούνται προληπτικά, με τη σύμφωνη γνώμη του ορθοδοντικού.
Περιοδοντίτιδα
Η ύπαρξη ενός φρονιμίτη μπορεί πολλές φορές να παρεμποδίζει την εφαρμογή σωστής στοματικής υγιεινής στον δεύτερο γομφίο. Το γεγονός αυτό είναι αρκετά επιζήμιο, ιδιαίτερα όταν ο δεύτερος γομφίος πάσχει από περιοδοντική νόσο.
Παθολογικές αλλοιώσεις
Οι φρονιμίτες και ιδιαίτερα της κάτω γνάθου είναι δυνατό πολλές φορές να εμπλέκονται σε δημιουργία οδοντογενών κύστεων και αδαμαντινοβλαστώματος.
Ανάρρωση μετά τη χειρουργική εξαγωγή φρονιμίτη
Η εξαγωγή του φρονιμίτη είναι μία επέμβαση χειρουργικής στόματος που γίνεται ανώδυνα στο ιατρείο με τοπική αναισθησία. Η ανάρρωση πραγματοποιείται σταδιακά σε 1-2 εβδομάδες και απαιτεί καλή φροντίδα της πληγής. Πιο συγκεκριμένα:
- Για τον έλεγχο τυχούσας αιμορραγίας διατηρείστε τη γάζα που τοποθετήθηκε στην χειρουργηθείσα περιοχή δαγκωμένη για μισή με μία ώρα μετά την επέμβαση. Αν παρατηρήσετε αίμα στο σπίτι, τοποθετήστε μια νέα γάζα και κάνετε αλλαγές ανά 15 λεπτά μέχρι να σταματήσει.
- Την ημέρα της επέμβασης αποφύγετε να κάνετε μπουκώματα και πλύσεις. Οι πλύσεις με ήπιο αντισηπτικό θα ξεκινήσουν σε 24 ώρες και θα γίνονται πρωί και βράδυ για 15 μέρες. Το βούρτσισμα των υπόλοιπων δοντιών θα γίνει την επόμενη μέρα, αποφεύγοντας την πληγή.
- Μετεγχειρητικά πιθανόν να υπάρχει ήπιος πόνος, ο οποίος ελέγχεται ικανοποιητικά με την παυσίπονη αγωγή που θα σας χορηγηθεί.
- Για τον περιορισμό του μετεγχειρητικού οιδήματος, προτείνεται η τοποθέτηση πάγου εξωτερικά της χειρουργηθείσας περιοχής αμέσως μετά την επέμβαση ανά 2-3 λεπτά για 1 ώρα. Το οίδημα είανι ωστόσο φυσιολογικό και μπορεί να φτάσει στο μέγιστο την τρίτη μέρα. Ύστερα αρχίζει να υποχωρεί σταδιακά.
- Η χρήση αντιβιοτικής αγωγής πρέπει να γίνεται κατά περίπτωση σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
- Τις πρώτες μέρες μπορείτε να καταναλώνετε μαλακή και κρύα τροφή, κυρίως από την άλλη πλευρά του στόματος.
- Αν έχουν γίνει ράμματα, αυτά αφαιρούνται στο ιατρείο μετά από μια εβδομάδα.
- Το κάπνισμα πρέπει να αποφεύγεται τις πρώτες μέρες καθώς παρακωλύει την επούλωση.
- Η έντονη άσκηση πρέπει να αποφεύγεται τις πρώτες 24 ώρες.
Μπορείτε κανονικά να επιστρέψετε στην εργασία σας και τις δραστηριότητες σας μέρα με τη μέρα χωρίς κανένα πρόβλημα. Αν κάτι σας ανησυχεί μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με την εξειδικευμένη ομάδα της Δρ Δελακά Ανδριάνα ανά πάσα στιγμή.