Το δόντι μου χρειάζεται απονεύρωση: Τι είναι και πως γίνεται;
Η απονεύρωση ή επιστημονικά η ενδοδοντική θεραπεία, είναι η θεραπεία όπου με ειδικά μικροεργαλεία στο εσωτερικό του δοντιού γίνεται καθαρισμός του πολφικού νεύρου, το οποίο έχει φλεγμονή ή και νέκρωση. Σκοπός της απονεύρωσης είναι να σώσουμε το δόντι μας και να το κρατήσουμε πολλά χρόνια στο στόμα μας χωρίς αυτό να πονάει και με απόλυτη αισθητική και λειτουργικότητα.
Πότε είναι απαραίτητη η απονεύρωση;
Ο ασθενής μπορεί να προσέλθει στον οδοντίατρο με έντονο πόνο στο δόντι ή και να μην έχει ακόμα κανένα σύμπτωμα και η βλάβη να γίνει αντιληπτή στο check-up. Η απονεύρωση γίνεται όταν:
- Η τερηδόνα έχει προχωρήσει τόσο πολύ μέσα στο δόντι που κατά την απομάκρυνσή της από τον οδοντίατρο γίνεται αναπόφευκτα η αποκάλυψη του νεύρου ή εντοπίζεται πολύ κοντά στο νεύρο με αποτέλεσμα οι τοξίνες των μικροβίων να το έχουν μολύνει και να του έχουν δημιουργήσει φλεγμονή.
- Ένα δόντι σπάσει σε κάποιο ατύχημα και το σπάσιμο εντοπίζεται πολύ κοντά στο νεύρο ή κατά το σπάσιμο έχει αποκαλυφθεί ο πολφός.
- Ένα δόντι έχει τραυματιστεί από χρόνιο ερέθισμα με αποτέλεσμα να νεκρωθεί ο πολφός. Ένα δόντι μπορεί να «νεκρωθεί» από καθημερινά μικρά χτυπήματα (π.χ. χτύπημα με πιρούνι), από καθημερινό σφίξιμο των δοντιών (βρουξισμός), από παραλειτουργικές συνήθειες (πχ δάγκωμα νυχιών) ή και μετά από ορθοδοντική θεραπεία.
- Όταν ένα δόντι παρουσιάσει απόστημα, έντονο πρήξιμο και κύστη. Ένα δόντι μπορεί να πρηστεί γιατί είναι πολύ χαλασμένο, γιατί είναι νεκρωμένο ή γιατί χρειάζεται επανάληψη ενδοδοντικής θεραπείας.
- Όταν ένα δόντι είναι μεν απόλυτα υγιές, αλλά θέλουμε να το τροχίσουμε αρκετά ώστε να του αλλάξουμε σχήμα και θέση για αισθητικούς λόγους.
Ποια είναι τα στάδια της απονεύρωσης;
Η απονεύρωση πλέον με όλες τις σύγχρονές τεχνικές μπορεί να πραγματοποιηθεί ανώδυνα σε 1 μόνο ραντεβού. Αντίθετα, στο παρελθόν απαιτούσε πολλαπλές και χρονοβόρες επισκέψεις.
Τα βήματα είναι τα εξής:
- Πολύ καλή τοπική αναισθησία της περιοχής για να μην έχει ο ασθενής καμία ενόχληση
- Διάνοιξη του χαλασμένου δοντιού με σκοπό να καθαρίσουμε την τερηδόνα και να βρούμε όλα τα νεύρα , που μπορεί να είναι 1,2 , 3 ή και περισσότερα ανάλογα το δόντι.
- Τοποθέτηση ειδικού ελαστικού σεντονιού (απομονωτήρα) στο δόντι με σκοπό τη δημιουργία ενός καθαρού πεδίου εργασίας χωρίς μικρόβια από τα παρακείμενα δόντια και το σάλιο. Το ανοιχτό δόντι παραμένει στεγνό και καθαρό, ενώ ο ασθενής νιώθει άνετα καθώς δεν έχει αίσθηση των εργαλείων και των διαφόρων φαρμάκων που χρησιμοποιούνται.
- Με την βοήθεια μίας αλληλουχίας μικροεργαλείων δίνεται ένα ομαλό κυλινδρικό σχήμα στον κάθε ένα από τους ριζικούς σωλήνες μέχρι το τέλος τους, έτσι ώστε στην συνέχεια να σφραγιστούν ερμητικά με ιδίου σχήματος και μεγέθους ειδικό υλικό.
- Κατά την διάρκεια αυτής της μορφοποίησης γίνονται συχνά πλύσεις με διάφορα υγρά που έχουν σαν στόχο να σκοτώσουν τα επιβλαβή βακτήρια, να αφαιρέσουν τα υπολείμματα από την μορφοποίηση αλλά και να επεξεργαστούν χημικά τους ιστούς έτσι ώστε να συγκολληθούν πιο αποτελεσματικά τα εμφρακτικά υλικά που θα χρησιμοποιηθούν στην συνέχεια.
- Έμφραξη των ριζικών σωλήνων , δηλαδή σφράγισμα των ριζών με ειδικό εμφρακτικό υλικό με σκοπό να μείνουν καθαροί και αποσπέλαστοι από μικρόβια στο μέλλον.
Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία, ο ασθενής πλέον είναι έτοιμος να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο μετά από 1-2 εβδομάδες, όπου είναι η αποκατάσταση του δοντιού με το τελικό σφράγισμα ή με στεφάνη (θήκη) , ανάλογα την κάθε περίπτωση.
Το δόντι πλέον έχει σωθεί και είναι έτοιμο να μπει πάλι σε λειτουργία χωρίς κανένα πρόβλημα. Βασική προυπόθεση αποτελεί η τήρηση της καθημερινής στοματικής υγιεινής και τα καθιερωμένα check-up στον οδοντίατρο κάθε 6 μήνες.
Επικοινωνήστε με την εξειδικευμένη χειρουργό οδοντίατρο Ανδριάνα Δελακά για μία εξατομικευμένη διάγνωση και θεραπεία.