σφίξιμο δοντιών

Σφίξιμο των Δοντιών

Τι είναι το σφίξιμο των δοντιών και πώς αντιμετωπίζεται;

Ο βρουξισμός ή βρυγμός ή αλλιώς το σφίξιμο των δοντιών είναι μια παθολογική κατάσταση που απασχολεί ολο και περισσότερους ανθρώπους και παρατηρείται κατά τη διάρκεια του ύπνου, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις και την ημέρα.

Εμφανίζεται σε παιδιά και ενήλικες, ενω οι περισσότεροι άνθρωποι το κάνουν υποσυνείδητα και πολλές φορές δεν το έχουν συνειδητοποιήσει οτι το κάνουν. Μάλιστα, κάποιες φορές ο πρώτος που αντιλαμβάνεται το βρυγμό ειναι ο  σύντροφός μας , όταν κατά τη διάρκεια της νύχτας ακούγεται ο χαρακτηριστικός ήχος του τριξίματος των δοντιών μας.

Ποια είναι τα αίτια του τριξίματος;

Τα αίτια του φαινομένου δεν είναι πλήρως γνωστά, αλλά φαίνεται πως παίζουν ρόλο διάφοροι παράγοντες, όπως το άγχος, το στρες, η κούραση, ο θυμός, οι υπερκινητικές διαταραχές και η επιθετική ή ανταγωνιστική προσωπικότητα. Επιπλέον έχει ενοχοποιηθεί το κάπνισμα, το αλκοόλ και η καφεΐνη καθώς επίσης η άπνοια ύπνου.

Τέλος, μπορεί να αποτελεί παρενέργεια των αμφεταμινών, της κοκαΐνης και ορισμένων ψυχιατρικών φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων των αντικαταθλιπτικών.

Τι προβλήματα δημιουργεί;

Το τρίξιμο των δοντιών μπορεί να προκαλέσει προσωρινά προβλήματα υγείας π.χ. πονοκέφαλος, τα οποία θα εξαφανιστούν όταν σταματήσει ο βρουξισμός ή μόνιμα όπως η βλάβη των δοντιών.

Συγκεκριμένα μπορεί να προκαλέσει:

  • Έντονη αποτριβή και φθορά των δοντιών
  • Αυξημένη ευαισθησία δοντιών
  • Ρωγμές και κατάγματα δοντιών και οδοντιατρικών αποκαταστάσεων
  • Φλεγμονή των ούλων
  • Έντονος καθημερινός Πονοκέφαλος
  • Πόνος των μυών του προσώπου
  • Πόνος στο αυτί
  • Πόνος και δυσκαμψία στην άρθρωση της γνάθου
  • Δυσκολία και πόνος στο άνοιγμα του στόματος
  • Δυσκαμψία στους ώμους
  • Διαταραχές στον ύπνο τόσο στα άτομα που το εμφανίζουν όσο και στο σύντροφο (να ξυπνάει λόγω του ήχου)

Όλα αυτά δυσχαιρένουν την καθημερινότητα και την υγεία του ατόμου, επηρεάζοντας αρνητικά την ποιότητα ζωής του.

Ποια είναι η αντιμετώπιση;

Προκειμένου να αντιμετωπίσυμε το σφίξιμο των δοντιών, ο οδοντίατρος, αφού ελέγξει τη σύγκλειση των δοντιών του ασθενούς ,μπορεί να κατασκευάσει ένα ειδικό διαφανές μασελάκι (νάρθηκας) που καλύπτει τα δόντια της άνω γνάθου.

Αυτός ο νάρθηκας φοριέται κατά τη διάρκεια του ύπνου και εκτός της προστασίας που παρέχει στα δόντια από το σφίξιμο, επιπλέον σταθεροποιεί το κλείσιμο του στόματος και χαλαρώνει τους μύες και τις κροταφογναθικές αρθρώσεις.

Επιπλέον, η αντιμετώπιση του καθημερινού άγχους μπορεί να βοηθήσει συνδυαστικά με τον νάρθηκα για την αντιμετώπιση του σφιξίματος. Έτσι, προσπαθήστε να χαλαρώσετε τις ώρες πριν από τον ύπνο για να μειώσετε τα επίπεδα του άγχους και του στρες και να βελτιώσετε την ποιότητά του.

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να αυξήσει το άγχος και να επιτείνει την εμφάνιση του φαινομένου, γι’αυτό βεβαιωθείτε ότι ξεκουράζεστε αρκετά και συμπληρώνετε 8 ώρες ύπνου.

Αν το σύμπτωμα εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της ημέρας προσπαθήστε να σταματήσετε τη συνήθεια κάθε φορά που το αντιλαμβάνεστε. Ένας εύκολος τρόπος είναι να ανοίγετε λίγο το στόμα σας ή να βάζετε τη γλώσσα σας μεταξύ των δοντιών σας.

Γενικότερα, να επινοείτε τρόπους χαλάρωσης και ηρεμίας για παράδειγμα ακούστε μουσική, διαβάστε ένα βιβλίο, κάντε γυμναστική, ένα ζεστό μπάνιο ή ζητήστε από κάποιον ειδικό ψυχολόγο να σας υποδείξει τρόπους χειρισμού αγχογόνων καταστάσεων, όπως είναι για παράδειγμα ο διαλογισμός.

Ακολουθώντας την παραπάνω θεραπεία με τη χρήση νάρθηκα μπορείτε να αντιμετωπίσετε οριστικά το πρόβλημα του σφιξίματος των δοντιών. Η Χειρουργός Οδοντίατρος Ανδριάνα Δελακά μπορεί να σας βοηθήσει να ανταπεξέλθετε το πρόβλημά σας γρήγορα και αποτελεσματικά.