Εμφύτευμα μετά την εξαγωγή δοντιού
Τι είναι η εξαγωγή δοντιού;
H εξαγωγή δοντιού, είναι μια από τις πιο γνωστές οδοντιατρικές εργασίες, η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί σε όλες τις ηλικίες. Ουσιαστικά, εξαγωγή δοντιού ονομάζεται η διαδικασία κατά την οποία αφαιρείται ένα ολόκληρο δόντι ή ρίζα από το οστό της γνάθου. Η διαδικασία αυτή, αποτελεί την τελευταία λύση σε μια κατάσταση, αφού πρώτα διενεργηθούν άλλες μέθοδοι, προκειμένου να σωθεί το δόντι.
Πότε πραγματοποιείται εξαγωγή δοντιού;
Η εξαγωγή δοντιού πραγματοποιείται κατά κύριο λόγο, όταν ένα δόντι έχει υποστεί μεγάλη καταστροφή και δε μπορεί να θεραπευτεί. Άλλοι συνήθεις λόγοι, οι οποίοι μπορεί να οδηγήσουν σε εξαγωγή ενός δοντιού, είναι οι ακόλουθοι:
- Ένα κάταγμα δοντιού
- Η νόσος των ούλων (περιοδοντική νόσος)
- Η εκτεταμένη τερηδόνα
- Τα υπεράριθμα δόντια ή τα δόντια με μορφολογικές αποκλίσεις
- Οι έγκλειστοι φρονιμίτες
- Τα προβλήματα ανατολής (εμφάνισης) δοντιών, λόγω της εμπόδισής τους από τα νεογιλά
- Η τοποθέτηση πλήρους οδοντοστοιχίας
- Η αποτυχία της ενδοδοντικής θεραπείας (απονεύρωσης)
- Ένα παραμελημένο απόστημα ενδοδοντικής ή περιοδοντικής αιτιολογίας
- Ένας τραυματισμός στο πρόσωπο
- Ορισμένες περιπτώσεις ορθοδοντικής αγωγής
Εμφύτευμα μετά την εξαγωγή δοντιού
Σε πολλές περιπτώσεις εξαγωγής δοντιού, επιλέγεται να ακολουθήσει η τοποθέτηση εμφυτεύματος. Προκειμένου να επιτευχθεί η διαδικασία αυτή, η εξαγωγή δοντιού θα πρέπει να διενεργηθεί με ειδικό ατραυματικό τρόπο. Κατά τη διάρκεια της εξαγωγής, χρησιμοποιούνται λεπτά εργαλεία και απαλές δυνάμεις, με στόχο να περιοριστεί, όσο το δυνατόν περισσότερο, ο τραυματισμός της περιοχής. Επιπρόσθετα, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, ενδείκνυται η τοποθέτηση οστικού μοσχεύματος στην περιοχή της εξαγωγής. Το οστικό μόσχευμα, έχει την ιδιότητα να διατηρεί την περιοχή στις επιθυμητές διαστάσεις αλλά και να επιτρέπει την αρτιότερη τοποθέτηση του εμφυτεύματος, μετά την εξαγωγή.
Σε ποιους απευθύνονται τα εμφυτεύματα;
Ο ρόλος των εμφυτευμάτων, είναι να αντικαθιστούν ένα ή περισσότερα δόντια τα οποία έχουν χαθεί. Η λύση των εμφυτευμάτων είναι μόνιμη και σταθερή, καθώς από τη στιγμή που τοποθετηθούν δεν αφαιρούνται σε καμία περίπτωση (όπως π.χ. οι ολικές οδοντοστοιχίες). Η θεραπεία με εμφυτεύματα χαρίζει στον ασθενή την πλήρη αισθητικότητα και λειτουργία των δοντιών. Συγκεκριμένα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις ακόλουθες περιπτώσεις:
- Λείπουν ένα ή περισσότερα δόντια
- Η γνάθος βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη
- Οι στοματικοί ιστοί του ενδιαφερόμενου είναι υγιείς
- Δεν συνυπάρχουν υποκείμενα προβλήματα υγείας τα οποία επηρεάζουν την επούλωση των οστών
Πόσο καιρό πρέπει να περιμένω μετά την εξαγωγή για να προχωρήσω σε εμφύτευμα;
Η εξαγωγή δοντιού είναι μια χειρουργική επέμβαση που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή. Μετά την εξαγωγή ενός ή περισσότερων δοντιών, δεν είναι λίγοι οι ασθενείς που επιθυμούν να προχωρήσουν σε τοποθέτηση εμφυτευμάτων. Ο Ιατρός ενημερώνει τον κάθε ασθενή πιο είναι το ιδανικό χρονικό διάστημα που θα πρέπει να μεσολαβήσει, προκειμένου να προχωρήσει με ασφάλεια σε αυτή την Ιατρική πράξη. Συνήθως, ο ασθενής θα πρέπει να περιμένει να παρέλθουν 10 εβδομάδες από την ημέρα της εξαγωγής, προκειμένου να τοποθετηθούν τα εμφυτεύματα. Η περίοδος αυτή, δίνει επαρκή χρόνο στο στόμα, προκειμένου να επουλωθεί και να ετοιμαστεί για το εμφύτευμα.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι δυνατόν, το εμφύτευμα να τοποθετηθεί, αμέσως μετά την εξαγωγή του δοντιού. Ο Χειρουργός – Οδοντίατρος, λαμβάνει την απόφαση και ενημερώνει τον ασθενή για τις επιλογές του. Η άμεση τοποθέτηση των εμφυτευμάτων, προκύπτει έπειτα από πλήρη εξέταση και αξιολόγηση του ασθενούς και εξαρτάται από την κατάσταση υγείας του, τη θέση των δοντιών και την ύπαρξη (ή όχι) μόλυνσης.
Η Χειρουργός – Οδοντίατρος Δρ. Ανδριάνα Δελακά, εξειδικεύεται στη χειρουργική στόματος και εμφυτευματολογία. Μπορείτε να την εμπιστευτείτε άφοβα για να σας χαρίσει το χαμόγελο που επιθυμείτε με ασφάλεια.