Ξηροστομία: Τι είναι και πως καταπολεμάται;
Τι είναι η ξηροστομία;
Όπως υποδηλώνει και η ίδια η λέξη, η ξηροστομία είναι η δυσάρεστη αίσθηση ξηρότητας στο στόμα. Πρόκειται για την μειωμένη έκκριση σάλιου από τους σιελογόνους αδένες και επομένως για την ανεπαρκή ενυδάτωση του στόματος. Σύμφωνα με έρευνες, φαίνεται να επηρεάζει μεγάλο μέρους του πληθυσμού, με έμφαση στις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας. Η ξηροστομία συνήθως δεν αποτελεί πάθηση καθαυτή, αλλά αποτελεί απλώς ένα ενοχλητικό σύμπτωμα. Έτσι, για να αντιμετωπιστεί επιτυχώς, θα πρέπει να αναζητηθούν οι αιτίες που την προκάλεσαν.
Εδώ πρέπει να επισημανθεί ότι μπορεί η ξηροστομία να είναι ένα παροδικό φαινόμενο που μπορεί να προκληθεί ακόμα και σε περίοδο αυξημένου άγχους ή να είναι ένα μόνιμο φαινόμενο. Στην περίπτωση που δούμε ότι δεν υποχωρεί σε κάποιο χρονικό διάστημα, παρόλο που ενυδατώνουμε συχνά τον οργανισμό μας, πρέπει να αναζητήσουμε τρόπους αντιμετώπισής της. Παράλληλα, να τονίσουμε ότι δεν θεωρείται ξηροστομία αν ξυπνάμε το πρωί με στεγνό στόμα, αλλά θεωρείται ξηροστομία αν το στόμα μας είναι ξηρό καθόλη την διάρκεια της ημέρας.
Η ξηροστομία μπορεί να οδηγήσει σε αδυναμία απόλαυσης του φαγητού καθώς και σε δυσκολία κατάποσής του. Παράλληλα, το σάλιο προστατεύει τα δόντια από την τερηδόνα, το οποίο σημαίνει ότι η έλλειψή του μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της τερηδόνας καθώς και των συνεπειών της. Σαφώς, η αφυδάτωση της στοματικής κοιλότητας μπορεί να οδηγήσει στην δημιουργία ουλών και ρωγμών, οι οποίες να οδηγήσουν σε λοιμώξεις λόγω της συσσώρευσης παθογόνων μικροοργανισμών στην περιοχή.
Συμπερασματικά, θα καταλάβουμε ότι υποφέρουμε από ξηροστομία αν αντιμετωπίζουμε τα ακόλουθα συμπτώματα:
- Ξηρότητα στην στοματική κοιλότητα κατά την διάρκεια της ημέρας
- Δυσκολία στην κατάποση, στο μάσημα και στην ομιλία
- Κακοσμία
- Απώλεια γεύσης
- Λοιμώξεις στο στόμα
- Σκασμένα χείλη
Από τι μπορεί να προκληθεί;
Υπάρχει πλήθος παραγόντων που μπορούν να οδηγήσουν σε ξηροστομία, μερικοί από τους οποίους είναι:
- Απόφραξη σιελογόνων αδενών
- Φαρμακευτική αγωγή (αντικαταθλιπτικά, αντιυπερτασικά, διουρητικά, παυσίπονα κ.ά)
- Ψυχολογικοί παράγοντες (π.χ. στρες)
- Ασθένειες (π.χ σύνδρομο Sjorgen & Σακχαρώδης διαβήτης)
- Χημειοθεραπεία / Ακτινοβολίες
- Εμμηνόπαυση
Πως μπορεί να αντιμετωπιστεί η ξηροστομία;
Όπως αναφέραμε και παραπάνω, μόνο ο οδοντίατρός σας θα σας βοηθήσει να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η ξηροστομία, αφού προηγουμένως έχει πραγματοποιήσει σωστή διάγνωση για τα αίτια της κατάστασης.
Πως μπορεί να αποφευχθεί η ξηροστομία;
Αν και είναι δύσκολο να μιλήσουμε για μέτρα πρόληψης κατά της ξηροστομίας, μπορούμε να σας δώσουμε τις παρακάτω εύκολες συμβουλές, ώστε να τις εφαρμόσετε στην καθημερινότητά σας:
- Αν έχετε συνειδητοποιήσει ότι κάποιο φάρμακο σας προκαλεί ξηροστομία, μπορείτε να συζητήσετε με τον θεράποντα ιατρό σας την αντικατάστασή του με κάποιο άλλο φάρμακο.
- Μην καταναλώνετε τρόφιμα με πολλή ζάχαρη.
- Μην ξεχνάτε να πίνετε νερό.
- Φροντίστε στο σπίτι σας να υπάρχει αρκετή υγρασία.
- Περιορίστε το κάπνισμα και το αλκοόλ γιατί επιδεινώνουν την κατάσταση.
- Αποφεύγετε τις καυτερές γεύσεις.
Για οποιοδήποτε πρόβλημα στο στόμα σας, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με την Χειρουργό Οδοντίατρο – Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Δελακά Ανδριάνα, η οποία είναι απόλυτα εξειδικευμένη στη χειρουργική στόματος και στην εμφυτευματολογία.