Τι κάνουμε αν σπάσει το δόντι μας;
Τα κατάγματα δοντιών είναι ένα δυσάρεστο περιστατικό που διακρίνεται όμως από μεγάλη συχνότητα. Τι πρέπει να κάνουμε όμως μόλις συμβεί το ατύχημα; Πώς θα γίνει η αποκατάσταση του σπασμένου δοντιού μας;
Αιτίες σπασμένου δοντιού
Τα πιο επιρρεπή δόντια είναι τα μπροστινά και τα δόντια που έχουν υποστεί κάποια ενδοδοντική θεραπεία (π.χ. απονεύρωση). Οι πιο συχνές αιτίες που οδηγούν σε σπασίματα δοντιών είναι:
- Δάγκωμα σκληρού αντικειμένου
- Ύπαρξη κοιλοτήτων που οδηγούν σε τερηδόνα
- Χρόνια λείανση δοντιών εξαιτίας τριξίματος (βρουξισμός)
- Μειωμένη αντοχή δοντιών που έχουν υποστεί μεγάλα σφραγίσματα
- Αθλητικοί τραυματισμοί
- Χτύπημα στο πρόσωπο
- Πέσιμο
Τι πρέπει να κάνω αμέσως μετά το ατύχημα;
Αμέσως μετά το ατύχημα, αν βρεθεί το κομμάτι του σπασμένου δοντιού πρέπει να φυλαχθεί σε ένα δοχείο με νερό ή φυσιολογικό ορό. Στη συνέχεια, συνίσταται άμεση επίσκεψη στον οδοντίατρο για την αποκατάσταση της βλάβης. Αν ο ασθενής πονάει, ενδείκνυται η χορήγηση παυσίπονου για την ανακούφισή του.
Επιπλοκές από σπάσιμο δοντιού
Το σπασμένο ή θρυμματισμένο δόντι απαιτεί άμεση φροντίδα από εξειδικευμένο οδοντίατρο. Αν αυτό δε συμβεί άμεσα, τότε ίσως προκύψουν οι παρακάτω επιπλοκές:
- Μόλυνση
- Απόστημα
- Βλάβη του νεύρου
Αποκατάσταση σπασμένου δοντιού
Η άμεση επίσκεψη στον οδοντίατρο μετά το σπάσιμο του δοντιού αποτελεί την κίνηση-κλειδί για την καλύτερη αποκατάσταση του σπασμένου δοντιού. Όσο πιο γρήγορα αρχίσει η θεραπεία της αποκατάστασης, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες για το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.
Η αποκατάσταση σχετίζεται με το βαθμό και το είδος του κατάγματος που έχει υποστεί το δόντι. Πιο συγκεκριμένα, αν το δόντι έχει σπάσει κάτω από τη γραμμή των ούλων (υποουλικό κάταγμα) τότε είτε ο οδοντίατρος θα προβεί σε εξαγωγή ή σε αποκατάστασή του με μια διαδικασία που ονομάζεται επιμήκυνση μύλης.
Η εξαγωγή αφορά περιπτώσεις κατά τις οποίες το δόντι έχει σπάσει βαθιά και δεν μπορεί να ενωθεί με το σπασμένο κομμάτι. Αντίθετα, αν το δόντι δεν έχει σπάσει βαθιά, αποκαθίσταται με την επιμήκυνση μύλης.
Η επιμήκυνση μύλης πρόκειται για μια διαδικασία που πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία και στοχεύει στην αποκατάσταση του σπασμένου δοντιού. Ο ασθενής δεν νιώθει κάποιον ιδιαίτερο πόνο κατά την επέμβαση και η μετεγχειρητική ενόχληση είναι ελάχιστη. Σε περιπτώσεις που το σπάσιμο είναι μικρό, το κενό μπορεί να καλυφθεί με σφράγισμα ή με χρήση θήκης.
Αποκατάσταση σπασμένου δοντιού μετά από εξαγωγή
Αν το δόντι έχει υποστεί σοβαρό κάταγμα και είναι απαραίτητη η εξαγωγή του, η αποκατάσταση μπορεί να πραγματοποιηθεί με έναν από τους παρακάτω τρόπους:
- Επένθετα πορσελάνης
- Όψεις ρητίνης
- Εμφυτεύματα
Πώς μπορώ να προστατεύσω τα δόντια μου από το σπάσιμο;
Η σωστή καθημερινή φροντίδα των δοντιών μας συμβάλλει σημαντικά στην υγεία τους, και κατ’ επέκταση στη θωράκισή τους από τυχόν σπασίματα. Επίσης, η αποφυγή μασήματος σκληρών τροφίμων, πάγου ή καραμέλας ελαχιστοποιούν τις πιθανότητες κατάγματος των δοντιών μας. Τέλος, θεωρείται απαγορευτική η χρήση των δοντιών για την οποιαδήποτε εργασία, όπως άνοιγμα σακούλας, μπουκαλιών κ.α.
Η αποκατάσταση του σπασμένου δοντιού για τη σύγχρονη οδοντιατρική είναι μια εύκολη διαδικασία. Σε κάθε περίπτωση, όμως, προτιμάται η αποκατάσταση του σπασίματος με το κομμάτι του φυσικού δοντιού του ασθενούς για το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.
Η Χειρουργός Οδοντίατρος Ανδριάνα Δελακά, διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και με εξειδικεύσεις στη Χειρουργική Στόματος και Εμφυματολογία, μπορεί να σας παρέχει σύγχρονες οδοντιατρικές υπηρεσίες που θα αντιμετωπίσουν άμεσα το πρόβλημά σας.
Επικοινωνήστε μαζί της άμεσα για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση σχετικά με την αποκατάσταση σπασμένου δοντιού.