Καυσαλγία

Καυσαλγία

Τι είναι η Καυσαλγία;

Με τον όρο καυσαλγία περιγράφεται ο χρόνιος στοματικός πόνος ή το αίσθημα καύσου στη στοματική κοιλότητα, χωρίς προφανείς αιτίες ή σχετικές συστηματικές διαταραχές. Η πάθηση είναι γνωστή και ως στοματοδυνία, στοματική δυσαισθησία, γλωσσοδυνία, και στοματοπύρωση. Ο πόνος της καυσαλγίας είναι συνήθως μέτριας έντασης και σπανιότερα έντονης. Όπως και σε άλλα σύνδρομα χρόνιου πόνου, σχετίζεται με διαταραχή των κοινωνικών σχέσεων των ασθενών. Εμφανίζεται ομοίως σε άνδρες και γυναίκες, κυρίως μετά τη μέση ηλικία, ωστόσο οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση είναι εξαιρετικά πιθανό να εμφανίσουν την πάθηση. Δύναται να εκδηλωθεί σε ολόκληρο τον βλεννογόνο ή σε τμήματα του.

Από τι προκαλείται η Καυσαλγία;

Η αιτία της καυσαλγίας είναι άγνωστη και παραμένει ένα ιατρικά ανεξήγητο σύμπτωμα.

Οι προτεινόμενοι πιθανοί αιτιολογικοί παράγοντες της καυσαλγίας περιλαμβάνουν ορμονικές διαταραχές που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση, ψυχογενείς παράγοντες (συμπεριλαμβανομένου του άγχους, της κατάθλιψης, του στρες, διαφόρων καθοριστικών γεγονότων της ζωής, των διαταραχών της προσωπικότητας και της καρκινοφοβίας) και νευρικές ανωμαλίες.

Ενώ πολλοί ασθενείς με καυσαλγία εμφανίζουν κλινικά χαρακτηριστικά άγχους και κατάθλιψης, είναι συχνά δύσκολο να διευκρινιστεί εάν έχουν εμφανιστεί ως αντίδραση στην αγωνία που σχετίζεται με την καυσαλγία ή εμπλέκονται στην ανάπτυξή της.

Πως ταξινομείται;

Η καυσαλγία διακρίνεται σε πρωτοπαθή και στο δευτεροπαθή. Ως πρωτοπαθής ορίζεται η καυσαλγία στην οποία ο πάσχον δεν εμφανίζει κάποια συστηματική παθολογική κατάσταση που να σχετίζεται με την νόσο. Η δευτεροπαθής καυσαλγία διακρίνεται από παράλληλα νοσήματα και παθογένειες που δικαιολογούν τις εν λόγω βλάβες στη στοματική κοιλότητα.

Είναι σημαντικό να διακριθεί επιτυχώς το είδος της καυσαλγίας καθώς επηρεάζει την θεραπευτική αντιμετώπιση που πρέπει να ακολουθηθεί.

Ποια τα συμπτώματα της Καυσαλγίας;

Τα συμπτώματα έχει παρατηρηθεί πως μπορεί αν διαρκέσουν από μερικούς μήνες έως και χρόνια, χωρίς μάλιστα ιδιαίτερες μεταβολές. Μεταξύ των κυριοτέρων εντοπίζονται τα εξής:

  • Αίσθημα καύσου
  • Κνησμός
  • Αιμωδία
  • Δυσγευσία (πικρή, αλμυρή, πικάντικη ή μεταλλική γεύση)
  • Ξηροστομία
  • Έντονος πόνος
  • Τσούξιμο
  • Οίδημα
  • Αίσθημα δίψας
  • Κεφαλαλγια
  • Πόνος στην κροταφογναθική άρθρωση

Πως διαγιγνώσκεται;

Η διάγνωση ξεκινά με τη λήψη και καταγραφή του ιστορικού του ασθενούς. Μεταξύ άλλων λαμβάνεται και το οδοντιατρικό ιστορικό, ενώ δεν παραλείπεται να εξεταστεί και η ιδιοσυγκρασία του ασθενούς. Αυτό, διότι κοινωνικοί παράγοντες μπορεί να συμβάλλουν στην απόκτηση ή / και ενίσχυση της νόσου. Τέλος, και εφόσον ο ιατρός κρίνει απαραίτητο θα ζητήσει και αιματολογικό έλεγχο του πάσχοντος, ενώ δεν αποκλείεται να διενεργηθούν και εργαστηριακές εξετάσεις (βλ. βιοψία).

Καυσαλγία: Θεραπευτική αγωγή.

Η θεραπεία για την καυσαλγία εξαρτάται από το εάν χαρακτηρίζεται ως πρωτοπαθής ή ως δευτεροπαθής (αποτέλεσμα άλλων αιτιών ή άλλων υποκείμενων παθήσεων).

Δεν υπάρχει θεραπεία για την πρωτοπαθή καυσαλγία. Σε αυτή την περίπτωση, η θεραπεία εστιάζει στη διαχείριση των συμπτωμάτων και μπορεί να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων  στοματικές εκπλύσεις με λιδοκαΐνη (τοπικό αναισθητικό) για ανακούφιση από τον πόνο ή καψαϊκίνη (αναλγητικό).

Η θεραπεία για το σύνδρομο δευτερογενούς καύσου στο στόμα εξαρτάται από την υποκείμενη πάθηση και μπορεί να περιλαμβάνει θεραπεία για στοματική λοίμωξη και συμπληρώματα βιταμινών. Παράλληλα, συμβουλεύεται η διακοπή ή προσαρμογή των δόσεων για υπάρχοντα φάρμακα, όπως ορισμένα αντιεπιληπτικά φάρμακα, ορισμένα αντικαταθλιπτικά ή ηρεμιστικά φάρμακα. Τέλος, προτείνεται και γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία.

 

H δρ. Δελακά είναι Χειρουργός Οδοντίατρος και Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αθηνών. Εξειδικεύεται στη χειρουργική στόματος και εμφυτευματολογία, για τα οποία μάλιστα έχει κάνει διαλέξεις και κλινικά σεμινάρια. Διακρίνεται για τη συμμετοχή της σε συνέδρια και σεμινάρια τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Είναι ιδρυτικό μέλος και Ταμίας της Επιστημονικής Εταιρείας Χειρουργικής Στόματος.