Ξεκόλλησε η θήκη δοντιού: Τι να κάνω;
Τι είναι η θήκη δοντιού;
Η θήκη δοντιού είναι μια προσθετική εργασία, η οποία τοποθετείται πάνω στο φυσικό δόντι που έχει δεχθεί καταστροφή ή φθορά. Στόχος της συγκεκριμένης προσθετικής εργασίας είναι η αποκατάσταση του σχήματος, του μεγέθους αλλά και του χρώματος του δοντιού. Όπως ένα φυσικό δόντι μπορεί να δεχθεί φθορά, το ίδιο μπορεί να συμβεί και στην θήκη δοντιού. Τι να κάνω, όμως, αν ξεκολλήσει η θήκη δοντιού;
Για ποιους λόγους μπορεί να ξεκολλήσει η θήκη δοντιού;
Η θήκη δοντιού μπορεί να έχει διάρκεια αντοχής περίπου 15 χρόνια, αλλά υπάρχουν πιθανότητες να ξεκολλήσει. Σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει η φροντίδα του ασθενούς και εάν ακολουθεί τις οδηγίες του Οδοντιάτρου. Οι κύριοι παράγοντες που συμβάλουν στην αποκόλληση της θήκης είναι οι εξής:
- Προσωρινή θήκη. Η προσωρινή θήκη τοποθετείται στο δόντι με προσωρινή κόλλα μέχρι να προετοιμαστεί η μόνιμη θήκη. Ουσιαστικά, προστατεύει το δόντι από εξωτερικούς ερεθισμούς και μικρόβια. Η προσωρινή κόλλα που χρησιμοποιείται δεν είναι όσο ισχυρή είναι η κόλλα που χρησιμοποιείται για την τοποθέτηση της μόνιμης θήκης και γι’ αυτόν τον λόγο θεωρείται πιο εύκολο να ξεκολλήσει.
- Αστοχία συγκόλλησης. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι η ίδια θήκη δεν μπορεί να συγκολληθεί ξανά.
- Στην περίπτωση που η θήκη δοντιού δεν έχει καλή εφαρμογή στο φυσικό δόντι που την στηρίζει με αποτέλεσμα την αποκόλλησή του. Πιο συγκεκριμένα, αν υπάρχει χώρος ανάμεσα στο δόντι στήριξης και στην θήκη, μπορεί να αλλοιωθεί η κόλλα που χρησιμοποιείται και με αυτόν τον τρόπο να ξεκολλήσει.
- Το δόντι που δέχθηκε την θήκη δεν είναι καλά προετοιμασμένο, διαμορφωμένο ή υγιές, με αποτέλεσμα την αποκόλλησή της.
- Χαλασμένο δόντι-τερηδόνα. Στην περίπτωση που το δόντι στήριξης τερηδονιστεί ή χαλάσει, δεν θα διαθέτει πλέον το επιθυμητό σχήμα ούτως ώστε να στηρίξει την θήκη.
- Τοποθέτηση θήκης σε εμφυτεύματα. Η κόλλα που χρησιμοποιείται στην θήκη ενός εμφυτεύματος δεν διαθέτει την ίδια αντοχή, ώστε να μπορεί ο Οδοντίατρος να το αφαιρέσει ανά πάσα στιγμή και να έχει τον έλεγχο του εμφυτεύματος.
- Σκληρά τρόφιμα. Η κατανάλωση σκληρών τροφίμων μπορεί να βλάψει τόσο την θήκη δοντιού και να οδηγήσει στην αποκόλλησή του, όσο και το φυσικό δόντι.
Ξεκόλλησε η θήκη δοντιού: Τι να κάνω;
Στην περίπτωση που ξεκολλήσει η θήκη δοντιού, δεν χρειάζεται ο ασθενής να πανικοβληθεί. Το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι να καλέσει την Οδοντίατρο και να κλείσει το ραντεβού του για την νέα συγκόλληση της θήκης. Κατά την επίσκεψη, πραγματοποιείται κλινική εξέταση και ακτινογραφία στο δόντι, για την αξιολόγηση της κατάστασης του δοντιού αλλά και στη δημιουργία νέας θήκης, κατάλληλης για το δόντι. Στα επόμενα ραντεβού ακολουθείται η διαδικασία που ακολουθήθηκε και κατά την πρώτη δημιουργία και συγκόλληση της θήκης δοντιού.
Πρόληψη και φροντίδα θήκης δοντιού
Η διάρκεια αντοχής της θήκης εξαρτάται από την φροντίδα του ασθενούς. Ο ασθενής θα πρέπει να ακολουθεί ορισμένες οδηγίες και συμβουλές για να αποφύγει την αποκόλληση της θήκης.
- Αποφυγή κατανάλωσης σκληρών τροφών
- Αποφυγή έντονης τριβής των δοντιών (σφίξιμο, τρίξιμο)
- Τακτική επίσκεψη στον Οδοντίατρο
- Καθημερινός σχολαστικός καθαρισμός
Η Δρ. Δελακά Ανδριάνα είναι Χειρουργός-Οδοντίατρος με εξειδίκευση στη χειρουργική στόματος και εμφυτευματολογίας. Στην περίπτωση που ξεκολλήσει η θήκη δοντιού σας, επικοινωνήστε μαζί της και κλείστε το ραντεβού σας.