Κίτρινα Δόντια
Η φυσική λευκότητα των δοντιών χάνεται με την πάροδο του χρόνου προκαλώντας κιτρίνισμα των δοντιών. Τα κίτρινα δόντια αποτελούν ένα σύνηθες οδοντικό πρόβλημα, χωρίς αυτό να υποδηλώνει ελλιπή στοματική υγιεινή και προστασία. Παρόλα αυτά, μπορεί να επηρεάσει την καθημερινότητα του ασθενούς δημιουργώντας του αμηχανία και ανασφάλεια.
Που οφείλεται το κιτρίνισμα των δοντιών;
Τα αίτια για την οδοντική δυσχρωμία ποικίλουν. Αρχικά, κάποιοι άνθρωποι έχουν εκ φύσεως κίτρινα δόντια. Για τον αποχρωματισμό ευθύνονται τόσο οι ενδογενείς όσο και οι εξωγενείς παράγοντες .Οι ενδογενείς παράγοντες συμβαίνουν κατά τη διάρκεια σχηματισμού του σμάλτου και σχετίζονται με τη βρεφική και παιδική ηλικία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η χορήγηση φαρμάκων στην περίοδο της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού, τα οποία χρωματίζουν την οδοντίνη. Επιπλέον, η λήψη βαριών αντιβιοτικών θεραπειών κατά τη νηπιακή ηλικία ενδέχεται να είναι υπαίτια για την εμφάνιση λεκέδων. Οι εξωγενείς παράγοντες αφορούν τις συνήθειες που έχουμε υιοθετήσει στην καθημερινότητά μας, οι οποίες μπορούν εύκολα να εξηγήσουν τα αίτια του σταδιακού αποχρωματισμού. Ορισμένα ποτά, όπως είναι το κόκκινο κρασί, ο καφές και το τσάι, αλλά και τα γλυκά και ο καπνός του τσιγάρου συντελούν στην επικράτηση της κατάστασης. Επίσης, η ανεπαρκής στοματική υγιεινή και η οδοντική διάβρωση ευνοούν τον πολλαπλασιασμό της βακτηριακής πλάκας και πέτρας φθείροντας με αυτό τον τρόπο το σμάλτο. Τέλος η ηλικία παίζει σημαντικό ρόλο, καθώς με την πάροδο του χρόνου το σμάλτο λεπταίνει και επέρχεται το κιτρίνισμα της οδοντίνης.
Κίτρινα δόντια: Πρόληψη
Φυσικά, υπάρχουν τρόποι που μπορούν να βοηθήσουν στην διατήρηση της λευκότητας των δοντιών. Κάποιοι από αυτούς είναι:
- Ολοκληρωμένη στοματική υγιεινή και προστασία. Το σωστό βούρτσισμα γίνεται 2-3 φορές ημερησίως και συνοδεύεται από οδοντικό νήμα και στοματικό διάλυμα. Σε περίπτωση που είναι αδύνατο να βουρτσίσετε τα δόντια σας μετά από κάποιο γεύμα, ξεπλύνετε το στόμα σας με άφθονο νερό
- Αποχή από το κάπνισμα
- Αποφυγή επεξεργασμένων τροφών, που δημιουργούν λεκέδες στα δόντια
- Περιορισμός της κατανάλωσης γλυκών και αναψυκτικών
Ποιοι είναι οι τρόποι αντιμετώπισης για το κιτρίνισμα των δοντιών;
Αν επιθυμείτε να επαναφέρετε τη λευκότητα στην οδοντοστοιχία σας, πρέπει να επισκεφτείτε έναν οδοντίατρο, ο οποίος θα εξετάσει την κατάσταση και θα κρίνει ποια θεραπεία θα ακολουθήσετε, ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα. Ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης, αλλά και τα αίτια του κιτρινίσματος ο θεράποντας ιατρός μπορεί να προτείνει:
- Λεύκανση των δοντιών: Η διαδικασία πραγματοποιείται είτε στο ιατρείο του οδοντιάτρου χρησιμοποιώντας laser, είτε στο σπίτι σας φορώντας τα ειδικά μασελάκια, είτε συνδυαστικά. Επιτρέπεται σε άτομα άνω των 18 ετών και τα αποτελέσματά της έχουν διάρκεια μέχρι 2 χρόνια.
- Αφαίρεση της οδοντικής πέτρας: Πιθανόν τα δόντια σας να είναι κίτρινα εξαιτίας του πολλαπλασιασμού της βακτηριακής πλάκας και της πέτρας. Ένας καθαρισμός 2 φορές το χρόνο θα δώσει λύση στο πρόβλημα.
- Οδοντικές όψεις(πορσελάνης ή ρητίνης): Πρόκειται για μια ευρέως γνωστή μέθοδο με πολλά πλεονεκτήματα. Σχετίζεται με την εφαρμογή λευκότερων μεμβρανών στο σχήμα των δοντιών σας για κάλυψη των κίτρινων λεκέδων.
Η Χειρουργός-Οδοντίατρος Δρ. Ανδριάνα Δελακά είναι η πλέον κατάλληλη να σας προσφέρει πολλές πληροφορίες και εξατομικευμένες λύσεις αντιμετώπισης για το κιτρίνισμα των δοντιών. Κατά την επίσκεψή σας, θα μεριμνήσει για την στοματική υγιεινή σας βάσει των ξεχωριστών αναγκών σας. Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί της και να κλείσετε το ραντεβού σας για ένα όμορφο και υγιές χαμόγελο.