Περιστεφανίτιδα: Συμπτώματα, Αίτια
Ως περιστεφανίτιδα ορίζεται η φλεγμονή που εμφανίζεται γύρω από τα ούλα, όταν αυτά περιβάλλουν ένα δόντι που δεν έχει ανατείλει ακόμα. Συχνά προσβάλει τους φρονιμίτες, καθώς αποτελούν τα τελευταία δόντια που εμφανίζονται. Το πιο συνηθισμένο σημείο εμφάνισης περιστεφανίτιδας είναι οι φρονιμίτες της κάτω γνάθου. Υπάρχουν δύο τύποι περιστεφανίτιδας: η χρόνια και η οξεία.
Με ποια συμπτώματα εμφανίζεται η περιστεφανίτιδα;
Η χρόνια περιστεφανίτιδα μπορεί να μην παρουσιάζει κάποιο κλινικό σύμπτωμα, εκτός από μια φλεγμονώδη διήθηση του ούλου. Αν η χρόνια περιστεφανίτιδα παρουσιάζει συμπτώματα, αυτά είναι:
- Ήπιος πόνος για λίγες ημέρες
- Κακοσμία στόματος
- Παρουσία άσχημης γεύσης
Στην οξεία περιστεφανίτιδα, η οποία μπορεί να αποτελέσει επιπλοκή της χρόνιας, δημιουργείται φλεγμονή γύρω από το ούλο εξαιτίας κάποιου ξένου σώματος που εισχωρεί κάτω από αυτό. Σε αυτήν την περίπτωση τα συμπτώματα είναι αρκετά σοβαρότερα, και περιλαμβάνουν:
- Οίδημα στο ούλο
- Πόνο, ο οποίος ίσως αντανακλά στο αυτί, το λαιμό και το κάτω μέρος του στόματος
- Πυρετό
- Λεμφαδενίτιδα, δηλαδή διόγκωση των λεμφαδένων
- Οίδημα στο μάγουλο
- Άσχημη γεύση
- Ερυθρότητα στο ούλο
- Αδυναμία κλεισίματος του στόματος
- Τρισμό, δηλαδή αίσθηση κλειδωμένου στόματος
- Δυσκολία στη μάσηση
- Δημιουργία αποστήματος και έκκριση πύου
- Αιμορραγία στο ούλο
Περιστεφανίτιδα & Αίτια πρόκλησης
Όπως προαναφέρθηκε, συχνότερο αίτιο της περιστεφανίτιδας αποτελεί ο εγκλεισμός των δοντιών, και ιδιαίτερα οι έγκλειστοι φρονιμίτες. Οι τρίτοι γομφίοι αρχίζουν να ανατέλλουν στην ηλικία των 17 ετών, διαδικασία η οποία ολοκληρώνεται περίπου στα 24 έτη. Μερικές φορές, ανάλογα με το μέγεθος του στόματος και των δοντιών, δεν υπάρχει αρκετός χώρος για να γίνει αυτή η ανατολή σωστά. Σε αυτήν την περίπτωση, ο φρονιμίτης:
- Δεν ανατέλλει σωστά και παραμένει πλήρως κάτω από τα ούλα, γνωστός και ως έγκλειστος φρονιμίτης.
- Ανατέλλει εν μέρει, με κομμάτι της μασητικής επιφάνειας καλυμμένο από ούλα, γνωστός και ως ημιέγκλειστος φρονιμίτης.
Σημαντικό εδώ είναι να σημειωθεί ότι κύριο αίτιο της περιστεφανίτιδας είναι τα μικρόβια που συσσωρεύονται στην περιοχή. Συσσώρευση πλάκας και υπολειμμάτων τροφής στην περιοχή μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή. Η αποσύνθεση της τροφής ενισχύει την ανάπτυξη βακτηρίων και τη δημιουργία λοίμωξης του ουλικού ιστού της περιοχής. Ακόμα κι αν ο ασθενής εξασκεί καλή στοματική υγιεινή, ο χώρος κάτω από την καλύπτρα δεν είναι εύκολος να καθαριστεί.
Ένας άλλος τρόπος συσσώρευσης μικροβίων είναι ο τραυματισμός της επικαλυμμένης μασητικής περιοχής κατά τη διάρκεια της μάσησης, είτε από κάποιο δόντι είτε από τροφή. Ο τραυματισμός αποτελεί πύλη εισόδου μικροβίων στο ούλο, με αποτέλεσμα τη δημιουργία λοίμωξης στον ήδη φλεγμονώδη ουλικό ιστό.
Άλλα, πιο γενικά αίτια εμφάνισης περιστεφανίτιδας αποτελούν οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, η κόπωση, ο διαβήτης, το κάπνισμα, το έντονο συναισθηματικό στρες και η έμμηνος ρύση.
Πώς γίνεται η διάγνωση περιστεφανίτιδας;
Η διάγνωση της περιστεφανίτιδας είναι αρκετά εύκολο να πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια μιας κλινικής εξέτασης. Το οίδημα, η ερυθρότητα, η εκροή πύου κι άλλα εμφανή συμπτώματα είναι αρκετά. Αν η περιστεφανίτιδα έχει προκληθεί από ένα έγκλειστο ή ημιέγκλειστο δόντι, ο οδοντίατρος οφείλει να πάρει μια ακτινογραφία της περιοχής. Έτσι θα προσδιοριστεί η ακριβής θέση και έκταση του προβλήματος, για να επιλεγεί η ανάλογη θεραπεία.
Συμβουλές για την πρόληψη της περιστεφανίτιδας
Η εμφάνιση περιστεφανίτιδας δεν είναι αποκλειστικά στην ευχέρεια του ασθενούς. Παρόλα αυτά, υπάρχουν κάποιες πρακτικές που μπορεί να ακολουθήσει, για να μειώσει τις πιθανότητες. Αυτές είναι οι εξής:
- Εφαρμογή καλής στοματικής υγιεινής: Χρησιμοποιήστε μαλακή οδοντόβουρτσα, με μικρή ποσότητα οδοντόκρεμας, δύο φορές την ημέρα για δύο λεπτά. Χρησιμοποιήστε οδοντικό νήμα για να αποβάλετε υπολείμματα τροφής ανάμεσα από τα δόντια. ΠΡΟΣΟΧΗ: προσπαθήστε να ελέγξετε τη δύναμη που ασκείτε στα δόντια σας κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος, προς αποφυγή τραυματισμών των ούλων.
- Συστηματική επίσκεψη στον οδοντίατρο για καθαρισμό.
- Αν έχετε φρονιμίτες, συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας τακτικά για να ελέγξει την πορεία τους. Σε περίπτωση εμφάνισης οποιουδήποτε προβλήματος, ο οδοντίατρός σας ίσως συστήσει την αφαίρεσή τους.
Η Δρ. Ανδριάνα Δελακά είναι εξειδικευμένη στην Χειρουργική Στόματος και την Εμφυτευματολογία, μετά τη φοίτησή της στο University College London. Αν έχετε υποψίες για ύπαρξη περιστεφανίτιδας, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί της και να κλείσετε το ραντεβού σας άμεσα.