ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ

Τα εμφυτεύματα είναι η τελευταία λέξη της τεχνολογίας στην Οδοντιατρική Επιστήμη. Στην ουσία, το εμφύτευμα είναι ένα κυλινδρικό εξάρτημα από τιτάνιο που προσομοιάζει με βίδα και τοποθείται στο οστό της άνω και κάτω γνάθου με σκοπό να αντικαταστήσει ένα δόντι που έχει απωλεσθεί. Το τιτάνιο έχει την ιδιότητα να ενσωματώνεται στο οστό με την πάροδο του χρόνου, και έτσι το εμφύτευμα έχει λειτουργική σταθερότητα δια βίου. Όταν η οστεοενσωμάτωση έχει ολοκληρωθεί, τότε τοποθετείται πάνω στο εμφύτευμα η μόνιμη προσθετική αποκατάσταση, που μπορεί να είναι μια θήκη, μια γέφυρα ή και όλα τα δόντια της γνάθου.

Σε ποιους απευθύνονται τα εμφυτεύματα;

Το εμφύτευμα μπορεί να αντικαταστήσει ένα ή περισσότερα δόντια που έχουν χαθεί, χωρίς να χρειαστεί να τροχίσουμε τα παρακείμενα δόντια για να φτιάξουμε γέφυρα, όπως γίνεται στην κλασσική προσθετική. Επίσης, είναι μια μόνιμη σταθερή λύση, σε αντίθεση με τις μερικές ή ολικές οδοντοστοιχείες (μηχανάκια) που αφαιρούνται κατά τη νύχτα. Η θεραπεία με εμφυτεύματα δίνει την αίσθηση ότι έχουμε ξανά τα φυσικά μας δόντια, αισθητικά και λειτουργικά. Γενικά, τα οδοντικά εμφυτεύματα μπορεί να είναι κατάλληλα για εσάς εάν:

  • Έχετε ένα ή περισσότερα δόντια που λείπουν
  • Η γνάθος σας έχει φτάσει σε πλήρη ανάπτυξη
  • Έχετε υγιείς στοματικούς ιστούς
  • Δεν έχετε υποκείμενα προβλήματα υγείας που θα επηρεάσουν την επούλωση των οστών
  • Δεν θέλετε να φορέσετε προσθετική οδοντοστοιχία
  • Θέλετε να βελτιώσετε την ομιλία σας

Πως τοποθετούνται τα εμφυτεύματα;

Η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων γίνεται με τη χρήση τοπικής αναισθησίας με τον πιο προηγμένο τεχνολογικά εξοπλισμό στο ιατρείο μας, ανώδυνα και με απόλυτη ασφάλεια. Η διαδικασία περιλαμβάνει ανώδυνη τομή στα ούλα, τοποθέτηση των εμφυτευμάτων σε ειδικά διαμορφωμένα φρεάτια στο οστό και συρραφή.

Συνήθως τα εμφυτεύματα παραμένουν θαμμένα κάτω από τα ούλα για 2- 6 μήνες, μέχρι να επιτευχθεί η οστεοενσωμάτωση, εκτος κ αν πληρούνται οι προυποθέσεις για άμεση φορτιση τους.

Τι γίνεται μετεγχειρητικά;

Μετεγχειρητικά, η πορεία του ασθενούς είναι ομαλή, με ήπιο οίδημα και ήπιο πόνο, που αντιμετωπίζονται εύκολα με παυσίπονη αγωγή ολίγων ημερών. Μπορεί να εμφανιστούν τα παρακάτω:

  • Πρήξιμο των ούλων και του προσώπου σας
  • Μώλωπες στην περιοχή των ούλων
  • Πόνος στο σημείο εμφύτευσης
  • Μικρή αιμορραγία

Τι διάρκεια ζωής έχουν τα εμφυτεύματα;

Τα εμφυτευματικά συστήματα που χρησιμοποιούμε στο ιατρείο μας προέρχονται από καταξιωμένες οδοντιατρικές εταιρείες και είναι κορυφαίας ποιότητας. Σε συνδυασμό με την κατάλληλη συντήρηση από πλευράς του ασθενούς, τα εμφυτεύματα μπορούν να διατηρηθούν υγιή επ΄αόριστον.

Η χειρουργός – οδοντίατρος Δρ Ανδριάνα Δελακά, είναι εξειδικευμένη στη χειρουργική στόματος και εμφυτευματολογία. Κλείστε το ραντεβού σας για μία εξατομικευμένη διάγνωση και ένα πλάνο θεραπείας που ταιριάζει στις ανάγκες σας.