Σφραγίσματα δοντιού

Τα σφραγίσματα  δοντιού αποτελούν τη συνηθέστερη λύση για άτομα με τερηδόνα ή μικρή βλάβη των δοντιών. Βοηθούν στην αποκατάσταση της δύναμης και της λειτουργίας του προσβεβλημένου δοντιού και μπορούν επίσης να βελτιώσουν την εμφάνιση του χαμόγελου. Σε αυτό το άρθρο, θα παρέχουμε μια ολοκληρωμένη επισκόπηση των οδοντικών σφραγισμάτων, συμπεριλαμβανομένων της  λειτουργίας τους, των τύπων, της διαδικασίας, των πλεονεκτημάτων και της συντήρησής τους.

 

Για ποιο λόγο προστίθενται τα σφραγίσματα δοντιού;

Ο πρωταρχικός σκοπός των οδοντικών σφραγισμάτων είναι να αποκαταστήσουν τη δύναμη και τη λειτουργία ενός κατεστραμμένου ή φθαρμένου δοντιού. Χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία κοιλοτήτων, οι οποίες είναι μικρές τρύπες που μπορούν να σχηματιστούν στην επιφάνεια του δοντιού ως αποτέλεσμα τερηδόνας ή βλάβης. Τα οδοντικά σφραγίσματα βοηθούν στην πρόληψη περαιτέρω τερηδόνας ή ζημιάς σφραγίζοντας την πληγείσα περιοχή και αποκαθιστώντας το δόντι στην αρχική του αντοχή.

 

Τύποι οδοντικών σφραγισμάτων

Υπάρχουν διάφοροι τύποι οδοντικών σφραγισμάτων, όπως:

Σφραγίσματα αμαλγάματος – Αποτελούν μία αρκετά αναχρονιστική μέθοδο σφραγισμάτων. Κατασκευάζονται από ένα μείγμα μετάλλων, όπως ασήμι, υδράργυρος, κασσίτερος και χαλκός.

Σύνθετα ή Λευκά σφραγίσματα – Είναι κατασκευασμένα από μείγμα πορσελάνης ή ρητίνης και έχουν σχεδιαστεί για να ταιριάζουν πολύ με το χρώμα των γύρω δοντιών. Αποτελούν εξαιρετική επιλογή για άτομα με τερηδόνα ή βλάβες σε ορατές περιοχές του στόματος, καθώς προσφέρουν μια πιο ευχάριστη αισθητικά λύση.

 

Διαδικασία για σφραγίσματα δοντιού

Η διαδικασία για σφραγίσματα δοντιού είναι συνήθως γρήγορη και απλή. Κατά τη διάρκεια του ραντεβού, η πληγείσα περιοχή θα καθαριστεί και θα προετοιμαστεί. Το υλικό πλήρωσης θα τοποθετηθεί στη συνέχεια στην κοιλότητα, θα διαμορφωθεί και θα επεξεργαστεί ώστε να ταιριάζει στο ακριβές περίγραμμα του δοντιού. Στη συνέχεια, το σφράγισμα θα σκληρυνθεί και το δόντι θα γυαλιστεί για να αποκατασταθεί η φυσική του εμφάνιση.

Η όλη διαδικασία πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία και οι περισσότεροι ασθενείς αναφέρουν ελάχιστη έως καθόλου ενόχληση κατά τη διάρκεια ή μετά το ραντεβού. Η προσθήκη θα κατασκευαστεί εξατομικευμένα ώστε να ταιριάζει ακριβώς στο σχήμα και το μέγεθος της κοιλότητας, εξασφαλίζοντας μια απρόσκοπτη και φυσική αποκατάσταση.

 

Οφέλη από οδοντικά σφραγίσματα

Τα οδοντικά σφραγίσματα προσφέρουν πολλά οφέλη σε άτομα με τερηδόνα ή μικρή βλάβη των δοντιών. Εδώ είναι μερικά από τα πιο αξιοσημείωτα οφέλη:

Αυξημένη αντοχή και λειτουργία – Γεμίζοντας την κοιλότητα ή την κατεστραμμένη περιοχή, τα σφραγίσματα δοντιού βοηθούν στην αποκατάσταση της αντοχής και της λειτουργίας του προσβεβλημένου σημείου. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην παράταση της ζωής του δοντιού και στη μείωση της ανάγκης για μελλοντικές οδοντιατρικές επεμβάσεις.

Βελτιωμένη αισθητική – Τα οδοντικά σφραγίσματα μπορούν να κατασκευαστούν από διάφορα υλικά, συμπεριλαμβανομένης της σύνθετης ρητίνης, η οποία ταιριάζει πολύ με το χρώμα των γύρω δοντιών. Αυτό βοηθά στη βελτίωση της εμφάνισης του χαμόγελου και στην αποκατάσταση της φυσικής εμφάνισης του προσβεβλημένου δοντιού.

Ελάχιστη ενόχληση – Η διαδικασία για οδοντικά σφραγίσματα πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία και συνήθως σχετίζεται με μικρή έως καθόλου ενόχληση. Αυτό το καθιστά μια εξαιρετική επιλογή για άτομα που αναζητούν μια γρήγορη και αποτελεσματική λύση για τερηδόνα ή μικρές βλάβες στα δόντια.

 

Συντήρηση οδοντικών σφραγισμάτων

Με την κατάλληλη φροντίδα, τα σφραγίσματα δοντιών μπορούν να διαρκέσουν για πολλά χρόνια. Είναι σημαντικό να βουρτσίζετε και να χρησιμοποιείτε νήμα τακτικά και να επισκέπτεστε τον οδοντίατρό σας για συνήθεις ελέγχους και καθαρισμούς. Επιπλέον, είναι σημαντικό να αποφεύγετε το δάγκωμα σκληρών ή τραγανών τροφών, καθώς αυτό μπορεί να ασκήσει αδικαιολόγητη πίεση στο σφράγισμα και να βλάψει το υποκείμενο δόντι.

 

Συμπερασματικά, τα οδοντικά σφραγίσματα παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της συνολικής υγείας των δοντιών μας. Γεμίζοντας τις κοιλότητες και επιδιορθώνοντας τα κατεστραμμένα δόντια, τα σφραγίσματα μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της περαιτέρω τερηδόνας και στη διατήρηση της φυσικής δομής των δοντιών. Η εξειδικευμένη οδοντίατρος Ανδριάνα Δελακά έχει την τεχνογνωσία και την εμπειρία να παρέχει στους ασθενείς υψηλής ποιότητας οδοντικά σφραγίσματα που όχι μόνο βελτιώνουν τη στοματική τους υγεία, αλλά και ενισχύουν το χαμόγελό τους. Με δέσμευση για την άνεση και την ικανοποίηση των ασθενών, η Δρ. Δελακά είναι η ιδανική επιλογή για όποιον αναζητά οποιαδήποτε οδοντιατρική υπηρεσία.