Λεύκανση δοντιών: Πως θα πέτυχουμε τη λαμπερότερη εκδοχή του χαμόγελου μας

Η λεύκανση των δοντιών θεωρείται μια από τις πιο διαδεδομένες πράξεις της σύγχρονης Οδοντιατρικής. Πετυχαίνει  εντυπωσιακά αποτελέσματα ανώδυνα, γρήγορα και οικονομικότερα  σε σύγκριση με άλλες πράξεις της αισθητικής Οδοντιατρικής.

 

Που βασίζεται το χρώμα των δοντιών;

Η αδαμαντίνη αποτελεί το εξωτερικό στρώμα των δοντιών, ενώ η οδοντίνη το εσωτερικό. Το πάχος και η υφή και των δυο στρωμάτων καθορίζονται γενετικά, ενώ η αλληλεπίδραση τους με το φως είναι που προσδίδει στο δόντι το χρώμα του.

Ωστόσο, καθημερινά, η αδαμαντίνη έρχεται σε επαφή με χρωστικές, τις οποίες απορροφά,  με αποτέλεσμα τελικά να αποκτά μια θαμπή κιτρινωπή χροιά.

 

Αιτίες δυσχρωμίας των δοντιών

Οι πιο συχνές αιτίες δυσχρωμίας των δοντιών είναι:

 • Η νικοτίνη
 • Ο καφές, το τσάι, τα αναψυκτικά τύπου κόλα και το κόκκινο κρασί
 • Η πλημμελής υγιεινή
 • Το πέρασμα των χρόνων που κάνει τα δόντια μας λιγότερο φωτεινά, καθώς η αδαμαντίνη γίνεται λεπτότερη.

 

Πως γίνεται η λεύκανση;

Η λεύκανση μπορεί να γίνει με τρείς τρόπους:

 1. Λεύκανση στο ιατρείο

Κατά τη λεύκανση στο ιατρείο, ο οδοντίατρος τοποθετεί το τζελ υψηλής συγκέντρωσης στα δόντια, προστατεύοντας παράλληλα τα ούλα και τα χείλη του ασθενούς. Το τζελ ενεργοποιείται με λέιζερ, ειδικές λάμπες ή με συσκευές φωτοπολυμερισμού. Το λέιζερ θεωρείται ο πιο γρήγορος και ασφαλέστερος τρόπος λεύκανσης, κάνοντας το αποτέλεσμα άμεσα εμφανές. Μια μικρή ευαισθησία μπορεί να παρατηρηθεί τις πρώτες 24 ώρες, η οποία παρέρχεται( με τη χρήση λέιζερ είναι ακόμα πιο σπάνια). Όλη η διαδικασία διαρκεί περίπου 30-45′.

 1. Λεύκανση στο σπίτι με μασελάκια

Σε αυτή την περίπτωση, ο οδοντίατρος παίρνει αποτυπώματα των δοντιών σας (μέτρα), και έτσι κατασκευάζει ειδικά μασελάκια λεύκανσης που ταιριάζουν ακριβώς στα δόντια σας. Στα μασελάκια τοποθετεί ο ίδιος ο ασθενής το ειδικό τζελ, και τα φορά κάθε μέρα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Τα σύγχρονα υλικά απαιτούν συνήθως 1 με 1,5 ώρα την ημέρα. Αν ο ασθενής κάνει λεύκανση για πρώτη φορά, τότε η θεραπεία διαρκεί 2-3 εβδομάδες. Ευαισθησία παρατηρείται σπάνια, καθώς τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι χαμηλής συγκέντρωσης.

 1. Συνδυασμός των παραπάνω.

Ο συνδυασμός των παραπάνω πετυχαίνει τα καλύτερα αποτελέσματα, άμεσα και με τη μεγαλύτερη διάρκεια.

 

Ποιο είναι το κόστος;

Το κόστος της λεύκανσης δοντιών εξαρτάται από τη μέθοδο που θα επιλεγεί για τη δική σας περίπτωση. Η συνδυαστική μέθοδος είναι ίσως η πιο ακριβή, αλλά έχει τα πιο θεαματικά αποτελέσματα.

Η μέθοδος λεύκανσης στο σπίτι με μασελάκια είναι η πιο οικονομική λύση, αλλά το αποτέλεσμα γίνεται εμφανές σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

 

Πόσο διαρκεί το αποτέλεσμα;

Αυτό εξαρτάται από τον τρόπο ζωής και τις συνήθειες του ατόμου. Το κάπνισμα και η κατανάλωση τροφών και ροφημάτων με έντονο χρώμα και χρωστικές αποτελούν εχθρούς της λεύκανσης. Τέτοια είναι ο καφές, το τσάι και το κόκκινο κρασί. Τυπικά η διάρκεια της λεύκανσης είναι ένα έτος. Ωστόσο, ανά 6 μήνες μπορούμε να επαναφέρουμε το λευκό μας κάνοντας μια συντήρηση με τα μασελάκια για 5-7 ημέρες. Τα δόντια μας, όσο τα συντηρούμε ανά 6 μήνες, οχυρώνουν το λευκό τους και παραμένουν λαμπερά μόνιμα.

 

Συμβουλές για τέλειο λευκό χρώμα!

 • Πάντα πριν από κάθε λεύκανση, είναι απαραίτητο να γίνεται καθαρισμός δοντιών στον οδοντίατρο, ώστε να απομακρύνεται η πέτρα. Τα δόντια πρέπει να είναι υγιή και το πεδίο που θέλουμε να λευκάνουμε καθαρό. Διαφορετικά το τζελ δεν θα δράσει σωστά.
 • Για ασφαλή και αποτελεσματική λεύκανση εμπιστευτείτε μόνο τον οδοντίατρο.
 • Διατηρείστε καλή στοματική υγιεινή, βουρτσίζοντας σωστά δυο φορές την ημέρα. Το νήμα, επίσης, είναι απαραίτητο μια φορά την ημέρα, ώστε να καθαρίζονται τα μεσοδόντια διαστήματα.
 • Υιοθετήστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, με διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά.
 • Διακόψτε το κάπνισμα και τις καταχρήσεις που υπονομεύουν όχι μόνο το χαμόγελό μας, αλλά και τη γενική μας υγεία.
 • Περιορίστε τα χρωματιστά! Σε περίπτωση που καταναλώσετε τροφή ή ρόφημα με έντονη χρωστική, πιείτε αρκετό νερό ύστερα ώστε να ξεπλύνετε τις οδοντικές επιφάνειες. Το καλαμάκι, επίσης, βοηθά αρκετά στο να μην έρχονται τα πρόσθια δόντια σε επαφή με τις χρωστικές.
 • Επισκεφθείτε τον οδοντίατρο σας ανά 6 μήνες, για τον τακτικό σας επαγγελματικό καθαρισμό και τσεκ απ.

 

ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΤΕ πλατιά με αυτοπεποίθηση, το χαμόγελό σας μπορεί να θαμπώσει όχι μόνο με το χρώμα του!

 

Επικοινωνήστε με την εξειδικευμένη οδοντίατρο Δρ. Ανδριάνα Δελακά και αποκτήστε το χαμόγελο που σας αρμόζει.