Τι είναι τα οδοντικά εμφυτεύματα και πως θα τα διατηρήσουμε υγιή;

Τι είναι το εμφύτευμα;

Τα οδοντικά εμφυτεύματα αποτελούν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στην Οδοντιατρική Επιστήμη.

Στην ουσία, το εμφύτευμα είναι ένα κυλινδρικό εξάρτημα από τιτάνιο που προσομοιάζει με βίδα. Τοποθετείται στο οστό της άνω και κάτω γνάθου με σκοπό να αντικαταστήσει ένα δόντι που έχει απολεσθεί. Το τιτάνιο έχει την ιδιότητα να ενσωματώνεται στο οστό με την πάροδο του χρόνου, και έτσι το εμφύτευμα έχει λειτουργική σταθερότητα δια βίου.

Όταν η οστεοενσωμάτωση έχει ολοκληρωθεί, τότε τοποθετείται πάνω στο εμφύτευμα η μόνιμη προσθετική αποκατάσταση. Αυτή μπορεί να είναι μια θήκη, μια γέφυρα ή και όλα τα δόντια της γνάθου.

Γιατί να βάλω εμφύτευμα;

Τα οδοντικά εμφυτεύματα μπορεί να αντικαταστήσουν ένα ή περισσότερα δόντια που έχουν χαθεί. Έτσι, δημιουργείται η επιλογή να μην τροχίσουμε τα παρακείμενα δόντια για να φτιάξουμε γέφυρα, όπως γίνεται στην κλασσική Προσθετική.

Επίσης, είναι μια μόνιμη σταθερή λύση, σε αντίθεση με τις μερικές ή ολικές οδοντοστοιχίες (μασέλες) που αφαιρούνται κατά τη νύχτα.

Η θεραπεία με εμφυτεύματα δίνει την αίσθηση ότι έχουμε ξανά τα φυσικά μας δόντια, αισθητικά και λειτουργικά!

Πώς θα προστατεύσω τα εμφυτεύματά μου;

  • Σχολαστικό βούρτσισμα των φυσικών και τεχνητών δοντιών δύο φορές την ημέρα, με φθοριούχο οδοντόκρεμα και οδοντόβουρτσα μέτριας σκληρότητας. Η οδοντόβουρτσα είναι η κύρια υπεύθυνη για το μηχανικό καθαρισμό των δοντιών. Οπότε, φροντίστε να βρίσκεται σε καλή κατάσταση, αλλάζοντας τη κάθε 2-3 μήνες. Η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα μπορεί να μας διευκολύνει αρκετά στην πιο αυτοματοποιημένη εκτέλεση της στοματικής υγιεινής.
  • Κρατάμε την οδοντόβουρτσα τοποθετώντας τους θυσάνους υπό γωνία περίπου 45 μοιρών και προς τη γραμμή των ούλων. Έπειτα εκτελούμαι μικρή κυκλική κίνηση έτσι ώστε να απομακρύνονται τα υπολείμματα των τροφών.
  • Χρήση οδοντικού νήματος ή μεσοδόντια βουρτσάκια κάθε βράδυ. Είναι ο μόνος τρόπος να αφαιρεθούν τα υπολείμματα τροφών και η καταστρεπτική πλάκα που παγιδεύεται ανάμεσα και κάτω από τα εμφυτεύματα. Δηλαδή τα σημεία όπου δε μπορεί να φτάσει η οδοντόβουρτσα.
  • Η χρήση των στοματικών διαλυμάτων είναι συμπληρωματική και δεν αντικαθιστά το βούρτσισμα. Η χρήση τους γίνεται σε ειδικές περιπτώσεις ύστερα από συνεννόηση με τον οδοντίατρο.
  • Μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να παίξει επίσης σημαντικό ρόλο. Η διατήρηση της υγείας των οστών της γνάθου που περιβάλλουν το εμφύτευμα είναι κρίσιμη για τη μακροβιότητά τους.
  • Αποφεύγουμε οπωσδήποτε το κάπνισμα, καθώς μπορεί να βλάψει τα εμφυτεύματά μας.
  • Δεν ασκούμε υπέρμετρες δυνάμεις που μπορούν να βλάψουν είτε τα μηχανικά μέρη του εμφυτεύματος είτε το οστό που τα περιβάλλει. Σε περίπτωση που τρίζετε τα δόντια σας τη νύχτα, είναι απαραίτητο να φοράτε τον ειδικό νάρθηκα βρυγμού. Αυτό το μασελάκι θα προστατεύσει τα δόντια και τα εμφυτεύματα.
  • Επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας κάθε έξι μήνες για τον επαγγελματικό καθαρισμό και τον καθιερωμένο έλεγχο, προκειμένου να προλάβετε εγκαίρως την εξέλιξη οποιουδήποτε προβλήματος.

Επικοινωνήστε για οποιαδήποτε απορία με την εξειδικευμένη χειρούργο – οδοντίατρο Δρ. Ανδριάνα Δελακά και κλείστε το ραντεβού σας.