στοματική υγιεινή λάθη

Στοματική υγιεινή : 5 + 1 λάθη που κάνουμε στην καθημερινότητα μας

Η σωστή άσκηση της στοματικής υγιεινής καθημερινά είναι το Α και το Ω για τη διατήρηση της υγείας των δοντιών, των ούλων και γενικότερα του στόματός μας .

Ωστόσο, είναι γεγονός πως οι ρυθμοί της σύγχρονης ζωής μας είναι τόσο γρήγοροι, που συχνά η άσκηση της στοματικής μας  υγιεινής παραμελείτε και εκτελείται εσφαλμένα, με αποτέλεσμα τα δόντια και τα ούλα μας να είναι επιρρεπή σε νοσήματα, όπως η τερηδόνα και η ουλίτιδα.

 

Ποια είναι, λοιπόν, τα 5+1 λάθη που κάνουμε στην άσκηση της στοματικής μας υγιεινής καθημερινά, χωρίς πολλές φορές να τα γνωρίζουμε;

 

  1. Πλένουμε τα δόντια μας μόνο μια φορά την ημέρα

Δυστυχώς μια φορά δεν επαρκεί για να αφαιρεθούν αποτελεσματικά τα μικρόβια και τα υπολείμματα των τροφών. Είναι απαραίτητο το βούρτσισμα 2-3 φορές την ημέρα και για περίπου 2 λεπτά τη φορά για να έχουμε ένα καθαρό και υγιές στόμα.

 

  1. Δεν πλένουμε με σωστή τεχνική

Είναι ζωτικής σημασίας να πλένουμε όλες τις επιφάνειες των δοντιών- εξωτερικά, εσωτερικά και μασητικά-, με ήπιες κυκλικές κινήσεις της οδοντόβουρτσας, η οποία πρέπει να τοποθετείται στην ένωση δοντιών – ούλων με γωνία 45 περίπου μοιρών. Η χρήση της ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας κάνει το βούρτσισμα πιο εύκολο για άτομα που δυσκολεύονται σε αυτό.

 

  1. Δεν χρησιμοποιούμε το νήμα και τα μεσοδόντια βουρτσάκια

Η οδοντόβουρτσα μόνη της δεν μπορεί να καθαρίσει τις δύσκολες περιοχές ανάμεσα στα δόντια   μας, οπότε είναι απαραίτητη η χρήση του νήματος ή των μεσοδοντίων μια φορά την ημέρα για την απόλυτη καθαριότητα.

 

  1. Ξεχνάμε να αλλάξουμε την οδοντόβουρτσά μας

Είναι σημαντικό να αλλάζουμε την οδοντόβουρτσά μας ανα 2 μήνες, ιδίως αν βλέπουμε τους θυσσάνους της να έχουν παραμορφωθεί, όπως επίσης και σε περιπτώσεις που έχουμε πρόσφατα νοσήσει από γρίπη, κορωνοιό ή και απλό κρυολόγημα.

 

  1. Χρησιμοποιούμε καθημερινά στοματικό διάλυμα αντί του βουρτσίσματος

Το στοματικό διάλυμα δεν μπορεί να αντικαταστήσει το βούρτσισμα, είναι ενα συμπληρωματικό μέσο, του οποίου η χρήση πρέπει πάντα να γίνεται με βάση τις οδηγίες που έχετε από τον οδοντίατρό σας.

 

…5+1. Παραμελούμε τη γλώσσα μας!

Η γλώσσα μας φέρει ανατομικές δομές, όπως σχισμές, που ευνοούν τη συγκράτηση μικροβίων και τροφών , με αποτέλεσμα την κακοσμία του στόματος. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τον καθαρισμό της απο μέσα προς τα έξω με την οδοντόβουρτσα ή και με κάποιο ειδικό ξέστρο μία ή δύο φορές την ημέρα.

 

Τηρήστε ευλαβικά τη στοματική σας υγιεινή και χαμογελάστε ελεύθερα με σύμμαχο τον οδοντίατρό σας!