οδοντόβουρτσα

Πως επιλέγουμε την κατάλληλη οδοντόβουρτσα για υγιή και γερά δόντια;

Το χαμογελό μας έχει τεράστια δύναμη και είναι ένα βασικό όπλο για την αυτοπεποίθηση, τη ψυχολογία και τη γοητεία μας. Ωστόσο, πέρα από την αισθητική, μια υγιής οδοντοστοιχία συμβάλει σε μια καλή ποιότητα ζωής, επιτρέποντας μας να ασκούμε απρόσκοπτα βασικές λειτουργίες, όπως η μάσηση και η φώνηση.

Η αποτελεσματική καθημερινή στοματική υγιεινή είναι απαραίτητη για όλους μας, είτε έχουμε τα φυσικά μας δόντια, είτε φέρουμε ακίνητες ή κινητές προσθετικές αποκαταστάσεις και εμφυτεύματα. Μην ξεχνάμε ότι η σωστή καθημερινή υγειηνή προυποθέτει ότι έχουμε επιλέξει και την κατάλληλη οδοντόβουρτσα.

Γιατί να πλύνω τα δόντια μου;

Μέσα στο στόμα, βακτήρια, σάλιο και υπολείμματα τροφών συσσωρεύονται στην επιφάνεια των δοντιών και σχηματίζουν την οδοντική πλάκα. Αν η πλάκα δεν αφαιρείται τακτικά, είναι εύκολο να προκαλέσει τερηδόνα και να φθείρει το σμάλτο των δοντιών.

Ειδικά, τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες, σάκχαρα και άμυλο, συμβάλουν σημαντικά στην παραγωγή οξέων που επιτίθενται στα δόντια. Τότε, αν δεν υπάρξει έγκαιρη θεραπεία, η τερηδόνα μπορεί να φτάσει στους ιστούς που βρίσκονται πιο βαθιά στο εσωτερικό του δοντιού, καταλήγοντας σταδιακά στο πολφικό νεύρο.

Η μικροβιακή πλάκα είναι επίσης υπεύθυνη για την εμφάνιση ουλίτιδας και περιοδοντίτιδας, νόσοι που οδηγούν σταδιακά στην απώλεια των δοντιών.

Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, πόσο σημαντικό είναι το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών, οπωσδήποτε 2 φορές την ημέρα.

Τι οδοντόβουρτσα να επιλέξω;

Συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας

Μη διστάσετα να ζητήσετε συμβουλές για το ποια οδοντόβουρτσα είναι η καλύτερη για εσάς και τις ανάγκες σας

Επιλέξτε κεφαλή μικρού ή μεσαίου μεγέθους

Αυτού του μεγέθους οι κεφαλές μπορεί να καθαρίσει αποτελεσματικά ακόμα και τις πιο δυσπρόσιτες οδοντικές επιφάνειες στο πίσω μέρος του στόματος.

Επιλέξτε μια οδοντόβουρτσα με τρίχα μαλακής ή μέτριας σκληρότητας και με αποστρογγυλεμένες άκρες, που σε συνδυασμό με μια ήπια δύναμη βουρτσίσματος θα σέβεται τα ουλα και τα δόντια .

Αντικαθιστούμε την οδοντόβουρτσα μας κάθε 3 μήνες ή μετά από κρύωμα ή ίωση

Επιλέξτε μια οδοντόβουρτσα με άνετη και ανθεκτική λαβή, κατά προτίμηση ευθεία ώστε να έχουμε την καλύτερη δυνατή απτική αίσθηση

H ηλεκτρική οδοντόβουρτσα κάνει το βούρτσισμα ευκολότερο και είναι η καλύτερη επιλογή για άτομα που δεν τα καταφέρνουν τόσο καλά με την απλή οδοντόβουρτσα.

Οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες κάνουν το βούρτσισμα ευκολότερο και η πίεση που ασκούν είναι ελεγχόμενη. Ωστόσο, κοστίζουν συνήθως πολύ περισσότερο από ό, τι οι χειροκίνητες. Εκτός από την αρχική δαπάνη μιας ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας, θα χρειαστεί να αντικαθιστάτε και την αφαιρούμενη κεφαλή της όσο συχνά θα αντικαθιστούσατε και τη χειροκίνητη οδοντόβουρτσα σας.

Επιλέξτε μια οδοντόβουρτσα που θα σας αρέσει στο μάτι και θα σας είναι ελκυστική. Έτσι, έχετε και περισσότερες πιθανότητες να τηρείτε τη ρουτίνα του βουρτσίσματός σας και τον απαιτούμενο χρόνο των 2 λεπτών κάθε φορά. Μερικές μάλιστα ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες διαθέτουν ενσωματωμένο χρονόμετρο που σας ενημερώνει αν έχετε αφιερώσει στον συνιστώμενο χρόνο στο βούρτσισμα σας.

Ακόμη και η πιο τέλεια και προηγμένη οδοντόβουρτσα θα είναι τελείως άχρηστη αν δεν βουρτσίζετε τα δόντια σας σωστά 2 φορές την ημέρα.

Προτιμήστε ανώδυνες οδοντόβουρτσες (κυρίως όταν πρόκειται για ηλεκτρικές) για τις οποίες υπάρχει η εγγύηση ότι έχουν υποβληθεί σε δοκιμές ασφαλείας και κλινικές μελέτες και έχει αποδειχθεί ότι είναι ασφαλείς για χρήση σε ιστούς του στόματος και δόντια.

Κάντε το καθημερινό σας βούρτσισμα ρουτίνα και σε συνδυασμό με την επίσκεψη στον οδοντίατρο κάθε 6 μήνες και μια ισορροπημένη διατροφή, και θα έχετε υγιή και προστατευμένα τα δόντια σας για πάντα.