Έχασα το δόντι μου και θα βάλω οδοντικό εμφύτευμα τι πρέπει να γνωρίζω;

Το εμφύτευμα αποτελεί την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στην Οδοντιατρική Επιστήμη.

Έρχεται να αντικαταστήσει ένα ή περισσότερα δόντια που χάθηκαν για διάφορους λόγους. Τέτοιοι λόγοι μπορεί να είναι:

  • Κάταγμα
  • Τερηδόνα
  • Περιοδοντίτιδα

Το εμφύτευμα δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από ένα φυσικό δόντι, ούτε αισθητικά ούτε λειτουργικά καθώς λειτουργεί αρμονικά με τα δόντια χωρίς πόνο ή ευαισθησίες.

Επιπλέον, το εμφύτευμα είναι ένα κυλινδρικό εξάρτημα από τιτάνιο που προσομοιάζει με βίδα και τοποθείται στο οστό της άνω και κάτω γνάθου στη θέση του δόντι που έχει απωλεσθεί. Το τιτάνιο έχει την ιδιότητα να ενσωματώνεται στο οστό με την πάροδο του χρόνου, δηλαδη γίνεται ενα σώμα με το κόκκαλο, και έτσι το εμφύτευμα έχει λειτουργική σταθερότητα δια βίου.

Όταν η οστεοενσωμάτωση έχει ολοκληρωθεί και το εμφύτευμευμα έχει πλεον ‘δέσει’, τότε τοποθετείται πάνω στο εμφύτευμα η μόνιμη προσθετική αποκατάσταση, που μπορεί να είναι μια θήκη, μια γέφυρα ή και όλα τα δόντια της γνάθου.

Το σχήμα, το μέγεθος και το χρώμα που θα δώσουμε στο νέο μας δόντι είναι πάντα σύμφωνα με τα υπόλοιπα δόντια και τα εξατομικευμένα μέτρα μας, με σκοπό να πετύχουμε το τέλειο αποτέλεσμα.

Πως γίνεται η χειρουργική τοποθέτηση του εμφυτεύματος;

Η τοποθέτηση του εμφυτεύματος γίνεται με τη χρήση τοπικής αναισθησίας με τον πιο προηγμένο τεχνολογικά εξοπλισμό στο ιατρείο μας. Επιτυγχάνεται ανώδυνα και με απόλυτη ασφάλεια.

Η διαδικασία περιλαμβάνει μια μικρή αδιόρατη τομή στα ούλα και τοποθέτηση των εμφυτευμάτων σε ειδικά διαμορφωμένα φρεάτια στο οστό.

Ύστερα τα ούλα κλείνουν όπως πριν με 2-3 ράμματα, καλύπτοντας τα εμφυτεύματα.

Τα εμφυτεύματα τώρα αφήνονται 2-4 μήνες στο οστό ανενόχλητα μέχρι να δέσουν.

Μετεγχειρητικά, η επούλωση του ασθενούς είναι ομαλή. Συνοδεύεται από ήπιο οίδημα και ήπιο πόνο, που αντιμετωπίζονται εύκολα με παυσίπονη αγωγή ολίγων ημερών.

Ο ασθενής επιστρέφει άμεσα στις δραστηριότητες του χωρίς κανένα πρόβλημα, ενω μπορεί να τρώει μαλακή τροφή τις πρώτες μέρες.

  • Πάντα ακολουθούμε τις οδηγίες του οδοντιάτρου μας πιστά (αντιβιοτική αγωγή, παυσίπονα, στοματική υγιεινη, τροφή, κάπνισμα) .

Ποιος είναι ο χρόνος ζωής των εμφυτευμάτων;

Τα εμφυτεύματα έχουν 98% ποσοστό επιτυχίας, γεγονός που τα καθιστά μια πολύ αξιόπιστη λύση.

Τα εμφυτευματικά συστήματα που χρησιμοποιούμε στο ιατρείο μας προέρχονται από καταξιωμένες οδοντιατρικές εταιρείες και είναι κορυφαίας ποιότητας.

Σε συνδυασμό με την κατάλληλη συντήρηση από πλευράς του ασθενούς, τα εμφυτεύματα μπορούν να διατηρηθούν υγιή και λειτουργικά για πάντα. Πιο συγκεκριμένα, τα βήματα τα οποία πρέπει να ακολουθήσει ο ασθενής έγκειται σε:

  • Καθημερινό καθαρισμό σύμφωνα με τις οδηγίες του οδοντιάτρου του, σχολαστικά 2-3 φορές την ημέρα με την οδοντόβουρτσα και τα μεσοδόντια βουρτσάκια
  • Οδοντιατρικό καθαρισμό των εμφυτευμάτων και επανέλεγχο τους κάθε 6 μήνες από τον οδοντίατρο
  • Αποφυγή οπωσδήποτε του καπνίσματος, καθώς μπορεί να βλάψει τα εμφυτεύματα
  • Αποφυγή υπέρμετρων δυνάμεων οι οποίες μπορεί να βλάψουν είτε τα μηχανικά μέρη του εμφυτεύματος, είτε το οστό που τα περιβάλλει.
  • Εφαρμογή νάρθηκα βρυγμού

Σε περίπτωση τριξίματος των δοντιών σας τη νύχτα, είναι απαραίτητη η εφαρμογή ειδικού νάρθηκα βρυγμού που θα προστατεύσει τα δόντια και τα εμφυτεύματα

Συμβουλευτείτε την εξειδικευμένη με πολυετή εμπειρία στα εμφυτεύματα Δρ. Ανδριάνα Δελακά για μία πλήρη ενημέρωση σχετικά με τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε μετά από την εφαρμογή εμφυτευμάτων στα δόντια σας! Κρατήστε τα δόντια σας υγιή και λαμπερά κάθε στιγμή της ημέρας.