οδοντιατρικός καθαρισμός

Οδοντιατρικός Καθαρισμός: Με ποιον τρόπο θα διατηρήσω το αποτέλεσμα όσο περισσότερο μπορώ;

Ο οδοντιατρικός καθαρισμός των δοντιών είναι μια απλή και ανώδυνη διαδικασία που πραγματοποιείται από τον οδοντίατρο. Περιλαμβάνει την απομάκρυνση με ειδικά εργαλεία της οδοντικής πλάκας και πέτρας, ώστε να προληφθούν ή να διαγνωστούν προβλήματα, όπως η τερηδόνα και η ουλίτιδα. Με ποιον τρόπο θα διατηρήσω, όμως, το αποτέλεσμα όσο περισσότερο μπορώ;

Το αποτέλεσμα προσφέρει μια πολύ ευχάριστη αίσθηση δροσιάς, φρεσκάδας, καθαριότητας, λείας υφής των δοντιών και πιο λευκού χαμόγελου.

Πώς θα διατηρήσω το αποτέλεσμα όσο περισσότερο μπορώ;

  • Σχολαστικό βούρτσισμα των δοντιών δύο φορές την ημέρα, με φθοριούχο οδοντόκρεμα και οδοντόβουρτσα μέτριας σκληρότητας.

Η οδοντόβουρτσα είναι η κύρια υπεύθυνη για το μηχανικό καθαρισμό των δοντιών. Επομένως είναι σημαντικό να βρίσκεται σε καλή κατάσταση, αλλάζοντας τη κάθε 2-3 μήνες.

Η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα μπορεί να μας διευκολύνει αρκετά στην πιο αυτοματοποιημένη εκτέλεση της στοματικής υγιεινής.

  • Σωστό βούρτσισμα

Κρατάμε την οδοντόβουρτσα τοποθετώντας τις τρίχες υπό γωνία περίπου 45 μοιρών και προς τη γραμμή των ούλων, εκτελώντας μικρή κυκλική κίνηση με ήπια δύναμη.

  • Σχολαστικός καθαρισμός όλων των οδοντικών επιφανειών, των ούλων και της γλώσσας

Αρκούν περίπου 2-3 λεπτά για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα

  • Χρήση οδοντικού νήματος ή μεσοδόντια βουρτσάκια κάθε βράδυ
  • Χρήση στοματικών διαλυμάτων

Η χρήση τους είναι συμπληρωματική και δεν αντικαθιστά το βούρτσισμα. Προτείνεται να χρησιμοποιείται σε ειδικές περιπτώσεις ύστερα από συνεννόηση με τον οδοντίατρο.

  • Ισορροπημένη Διατροφή

Μια ισορροπημένη διατροφή είναι επίσης ένα σημαντικό μας όπλο. Πρέπει να υπάρχει μέτρο στην κατανάλωση γλυκών και ποτών καθώς δε θα πρέπει να παραμελείτε την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και νερού.

  • Περιορισμός κατανάλωσης τροφών και ποτών με έντονες χρωστικές

Παραδείγματα τέτοιων ποτών αποτελούν το κόκκινο κρασί, τσαι, καφές.

  • Αποφυγή καπνίσματος
  • Επίσκεψη στον οδοντίατρό σας κάθε έξι μήνες για τον καθαρισμό και τον καθιερωμένο έλεγχο και θα έχετε το πιο λαμπερό χαμόγελο!

Οδοντιατρικός Καθαρισμός: Ποια είναι η διαδικασία;

Η διαδικασία με τα σύγχρονα πλέον τεχνολογικά μέσα είναι ταχεία και ανώδυνη, ενώ πραγματοποείται σε ένα ραντεβού.

Αρχικά, ξεκινά με μια εξέταση της γενικής στοματικής υγείας του ασθενούς. Κατά την εξέταση αυτή, ο οδοντίατρος εξεταζει διεξοδικώς τα δόντια, τα ούλα, τη γλώσσα, τις παρειές, τον ουρανίσκο και το έδαφος του στόματος.

Στη συνέχεια, ακολουθεί ο υπέρηχος, ο οποίος είναι στην ουσία ένα εργαλείο, που πραγματοποιεί ειδική ήπια δόνηση με ταυτόχρονο καταιονισμό νερού ,και έτσι, απομακρύνονται και «σπάνε» η πέτρα και η πλάκα, που βρίσκονται στα δόντια, αλλά και μέσα στα ούλα.

Παράλληλα, ο υπέρηχος έχει την ιδιότητα να διαλύει και τις ανεπιθύμητες χρωστικές που προέρχονται από τις τροφές, τον καφέ, τα αναψυκτικά , αλλά και το κάπνισμα. Ετσι, τα δόντια μας αποκτούν πάλι το λαμπερό λευκό τους.

Μετά τον καθαρισμό, ο ασθενής μπορεί να φάει και να πιεί κανονικά, χωρίς ενόχληση, ενω επιστρέφει κανονικά στην ρουτίνα της στοματικής υγιεινής με σωστό βούρτσισμα 2 φορές την ημέρα, νήμα ή μεσοδόντιο βουρτσάκι 1 φορά την ημέρα. Η χρήση στοματικού διαλύματος γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες του οδοντιάτρου.

Γιατί να κάνω οδοντιατρικό καθαρισμό;

Ο καθαρισμός δοντιών στοχεύει στη διατήρηση της υγείας των δοντιών και του στόματος γενικότερα, αλλά και στην έγκαιρη διάγνωση σοβαρότερων προβλημάτων. Η κακή στοματική υγεία και η αμέλεια οδηγούν σε πόνο και απώλεια δοντιών, επηρεάζοντας σε μεγάλο βαθμό τη γενική υγεία και την ποιότητα ζωής του ατόμου.

Επιπλέον, ο ασθενής με τον καθαρισμό δοντιών που επαναλαμβάνει ανά 6 μήνες μπορεί να διατηρεί το λευκό και λαμπερό χαμόγελο χωρίς την κίτρινη πέτρα και τις χρωστικές που συσσωρεύονται με τον καιρό.

Επισκεφτείτε την Χειρούργο Οδοντίατρο Δρ. Ανδριάνα Δελακά για τον οδοντιατρικό καθαρισμό των δοντιών σας.