Τι κάνουμε αν δημιουργηθεί φλεγμονή γύρω από το εμφύτευμα;

Πώς προκύπτει η φλεγμονή σε εμφύτευμα;

 

Μερικές φορές, τα οδοντικά εμφυτεύματα μπορεί να μολυνθούν, προκαλώντας φλεγμονή στους μαλακούς ιστούς και απώλεια οστού γύρω από το εμφύτευμα. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται περιεμφυτευματίτιδα. Η περιεμφυτευματίτιδα είναι μια φλεγμονή παρόμοια με την ουλίτιδα και επηρεάζει τους ιστούς των ούλων και το υποστηρικτικό οστό που περιβάλλει ένα οδοντικό εμφύτευμα.

Παρόμοια με τη φυσική οδοντοστοιχία, ορισμένα βακτήρια μπορούν να συσσωρευτούν στη βάση του εμφυτεύματος, κάτω από τη γραμμή των ούλων. Με την πάροδο του χρόνου, τα βακτήρια ερεθίζουν τον ιστό των ούλων, προκαλώντας φλεγμονή, καταστρέφοντας τον ιστό και (εάν δεν εντοπιστεί νωρίς) προκαλώντας υποχώρηση της οστικής δομής κάτω από το εμφύτευμα.

 

Οι περιεμφυτευματικές ασθένειες ταξινομούνται σε δύο κατηγορίες:

 

Στην περιεμφυτευματική βλεννογονίτιδα, η φλεγμονή των ούλων εντοπίζεται μόνο γύρω από τους μαλακούς ιστούς του οδοντικού εμφυτεύματος, χωρίς σημάδια οστικής απώλειας. Γενικά η περιεμφυτευματική βλεννογονίτιδα είναι πρόδρομος της περιεμφυτευματίτιδας. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η περιεμφυτευματική βλεννογονίτιδα μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς και είναι αναστρέψιμη εάν εντοπιστεί έγκαιρα.

Στην περιεμφυτευματίτιδα, η φλεγμονή των ούλων εντοπίζεται γύρω από τον μαλακό ιστό και υπάρχει φθορά στο οστό που υποστηρίζει το οδοντικό εμφύτευμα. Η περιεμφυτευματίτιδα  συνήθως απαιτεί χειρουργική θεραπεία.

 

Ποια είναι τα βασικά συμπτώματα της φλεγμονής σε εμφύτευμα;

 

Τα συμπτώματα της φλεγμονής σε εμφύτευμα είναι παρόμοια με τα συμπτώματα της ουλίτιδας: κόκκινα ή ευαίσθητα ούλα γύρω από τα εμφυτεύματα ή αιμορραγία κατά το βούρτσισμα. Όπως και η φυσική οδοντοστοιχία, τα εμφυτεύματα απαιτούν τακτικό βούρτσισμα, χρήση οδοντικού νήματος και τακτικό έλεγχο από έναν εξειδικευμένο Οδοντίατρο.

Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 

  • Εκκρίσεις με πύον.
  • Οξύ πόνο.
  • Δυσκολία στο μάσημα της τροφής.
  • Χαλάρωση του εμφυτεύματος.
  • Σε σπάνιες περιπτώσεις, αποστήματα που μερικές φορές συνδέονται με πυρετό.

 

Ποιοι είναι οι παράγοντες εμφάνισης περιεμφυτευματίτιδας;

 

Οι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη περιεμφυτευτικής νόσου περιλαμβάνουν:

  • Προηγούμενη διάγνωση περιοδοντικής νόσου.
  • Ανεπαρκή έλεγχο της πλάκας.
  • Κάπνισμα.
  • Διαβήτη.

 

Είναι απαραίτητο να παρακολουθείτε τακτικά τα οδοντικά εμφυτεύματα ως μέρος μιας ολοκληρωμένης περιοδοντικής αξιολόγησης.

 

Το θετικό με τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι ότι λειτουργούν ακριβώς όπως το φυσικό σας δόντι. Το αρνητικό είναι ότι μπορούν να αρρωστήσουν, όπως ένα φυσικό δόντι. Εντούτοις, με μια σωστή ρουτίνα διατήρησης της στοματικής υγιεινής, το οδοντικό σας εμφύτευμα μπορεί να διαρκέσει μια ζωή.

 

Ποια διαδικασία πρέπει, λοιπόν, να ακολουθήσουμε σε περίπτωση που δημιουργηθεί φλεγμονή σε εμφύτευμα;

 

Φυσικά, για να διασφαλίσουμε την υγεία του εμφυτεύματος και της οδοντοστοιχίας μας, θα πρέπει να απευθυνθούμε άμεσα σε έναν εξειδικευμένο οδοντίατρο με την ένδειξη κάποιου από τα παραπάνω συμπτώματα.

Η θεραπεία της φλεγμονής σε εμφύτευμα είναι σχετικά αυτονόητη. Η λοίμωξη πρέπει να αφαιρεθεί το συντομότερο δυνατό για να αποφευχθεί βλάβη στο οδοντικό εμφύτευμα και απώλεια οστού. Σε σπάνιες περιπτώσεις, ένας απλός κύκλος αντιβιοτικής θεραπείας και ένας μη χειρουργικός περιοδοντικός καθαρισμός θα μπορούσε να είναι αρκετός για την αφαίρεση της μόλυνσης και την προστασία των οδοντικών εμφυτευμάτων.

Ωστόσο, εάν η λοίμωξη έχει εξαπλωθεί στο οστό και/ή έχει ήδη καταστρέψει τη σύνδεση οστού-οδοντικού εμφυτεύματος, τότε μπορεί να χρειαστεί να καθαρίσετε χειρουργικά το οδοντικό εμφύτευμα με χειρουργική επέμβαση.

 

Η επέμβαση για τον καθαρισμό του εμφυτεύματος είναι ελάχιστα επεμβατική, με άμεση αποκατάσταση. Μετά το χειρουργείο οι πιθανότητες επανεμφάνισης τις λοίμωξης είναι σχετικά μικρές. Ο πιο συνηθισμένος λόγος για μια λοίμωξη μετά την επέμβαση εμφύτευσης δοντιών είναι ότι ο ασθενής δεν έχει ακολουθήσει τις οδηγίες μετέπειτα φροντίδας που δίνονται από τον οδοντίατρο.

 

Άλλοι συνήθεις λόγοι για περιεμφυτευματίτιδα μεταγενέστερου σταδίου περιλαμβάνουν τη συνέχιση του καπνίσματος ή της μεγάλης κατανάλωσης αλκοόλ αμέσως μετά την επέμβαση, γεγονός που αναστέλλει την επούλωση της φλεγμονής.

 

Για οτιδήποτε αφορά τα οδοντικά σας εμφυτεύματα, εμπιστευτείτε μόνο Οδοντιάτρους με εξειδίκευση πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.

Η Χειρουργός – Οδοντίατρος Δρ Ανδριάνα Δελακά, έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στο University College London (UCL), όπου έλαβε το Δίπλωμα Κλινικής Μετεκπαίδευσης στη Χειρουργική Στόματος (MClinDent Oral Surgery) και την Εμφυτευματολογία.

Παράλληλα, αποτελεί ιδρυτικό μέλος και Ταμίας της Επιστημονικής Εταιρείας Χειρουργικής Στόματος (Ε.Ε.Χ.Σ), πραγματοποιώντας διαλέξεις και κλινικά σεμινάρια με σκοπό την εκπαίδευση Οδοντιάτρων στην Χειρουργική Στόματος και την Εμφυτευματολογία.

Έχει συμμετάσχει σε πληθώρα επιστημονικών συνεδριών και σεμιναρίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό με συνεχείς ανακοινώσεις και ερευνητικές εργασίες πάνω στον τομέα της Στοματικής Χειρουργικής και της Εμφυτευματολογίας.

Κλείστε το ραντεβού σας για μία εξατομικευμένη διάγνωση και ένα πλάνο θεραπείας που ταιριάζει στις δικές σας ανάγκες.