νάρθηκες

Χολιγουντιανό χαμόγελο με αόρατους ορθοδοντικούς νάρθηκες

Ένα ωραίο χαμόγελο είναι πάντα αντικείμενο θαυμασμού. Ακτινοβολεί υγεία και αυτοπεποίθηση.

Δυστυχώς όμως το να ισιώσουν τα δόντια, δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση.

Ακόμα και αν ένα άτομο έχει κάνει ορθοδοντική σε νεαρή ηλικία, υπάρχει περίπτωση να στραβώσουν τα δόντια εκ νέου με την πάροδο του χρόνου. Πρόκειται για μια φυσιολογική διαδικασία, αν και δεν θα πρέπει να βγάλουμε την διάγνωση μόνοι μας, καθώς η μετακίνηση των δοντιών αποτελεί και χαρακτηριστικό σύμπτωμα της περιοδοντίτιδας.

Ένας ενήλικας μπορεί να ισιώσει τα δόντια του είτε με κανονικά σιδεράκια είτε με τα αόρατα σιδεράκια. Τα αόρατα σιδεράκια ή αλλιώς ορθοδοντικοί νάρθηκες, φέρνουν επανάσταση στον τομέα της Ορθοδοντικής. Ενήλικα άτομα που δεν νιώθουν άνετα να φορέσουν σιδεράκια, πραγματοποιούν το όνειρο ενός τέλειου χαμόγελου.

 

Τι είναι οι ορθοδοντικοί νάρθηκες;

Πρόκειται στην πραγματικότητα για αόρατα μασελάκια. Οι ορθοδοντικοί νάρθηκες αποτελούν ένα πλήρες θεραπευτικό πλάνο ορθοδοντικής, βασισμένο σε τρισδιάστατη απεικόνιση.

Στην αρχή της θεραπείας, θα χρειαστεί να γίνει λήψη αποτυπωμάτων με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή. Τα αποτυπώματα αυτά αποστέλλονται σε εξειδικευμένα οδοντοτεχνικά εργαστήρια, στα οποία δημιουργούνται οι ορθοδοντικοί νάρθηκες.

Στην συνέχεια, κατασκευάζεται μια σειρά από νάρθηκες, οι οποίοι μετακινούν σταδιακά τα δόντια. Οι νάρθηκες αυτοί πρέπει να αλλάζουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα για να προχωράει η θεραπεία. Τα διαστήματα αυτά είναι της τάξεως των δύο εβδομάδων συνήθως.

αόρατοι νάρθηκες

Ποια τα πλεονεκτήματα των ορθοδοντικών ναρθήκων έναντι της συμβατικής θεραπείας;

  • Δεν ενοχλούν στην ομιλία: Οι περισσότεροι ασθενείς δεν αντιμετωπίζουν κανέναν πρόβλημα εξαρχής. Ακόμα όμως και αν υπάρξει κάποιο πρόβλημα ομιλίας, υποχωρεί άμεσα. Έτσι λοιπόν, ενδεχομένως χρειαστεί ένα μικρό χρονικό διάστημα προσαρμογής.
  • Δεν φαίνονται: Χρειάζεται να πλησιάσει κάποιος αρκετά για να γίνουν αντιληπτοί οι νάρθηκες.
  • Εφαρμόζουν τέλεια στα δόντια και δεν ενοχλούν τον ασθενή, καθώς σχεδιάζονται πάνω σε μια τρισδιάστατη απεικόνιση του στόματος.
  • Επιτρέπουν τον ολοκληρωμένο καθαρισμό των δοντιών, καθώς αφαιρούνται για να βουρτσίσετε τα δόντια σας.
  • Μετακινούν σταδιακά τα δόντια, χωρίς να προκαλούν πόνο.

 

Ποιους περιορισμούς έχει ένας ασθενής με ορθοδοντικούς νάρθηκες;

Με τους αόρατους νάρθηκες δεν υπάρχει κανένας απολύτως περιορισμός για τον ασθενή. Μπορεί να τους φοράει συνεχώς, εκτός από την ώρα που τρώει και όταν επιμελείται την στοματική του υγιεινή. Πριν το γεύμα, ο ασθενής καλείται να αφαιρέσει τα αόρατα μασελάκια του και να τα εφαρμόσει αμέσως μετά την κατανάλωση της τροφής.

maseles

Επηρεάζεται η στοματική υγιεινή με τους ορθοδοντικούς νάρθηκες;

Με τα κλασικά σιδεράκια που εφαρμόζονται στην επιφάνεια των δοντιών, πράγματι κινδυνεύει ως έναν βαθμό η στοματική υγιεινή του ασθενούς, δεδομένου ότι δεν μπορεί να καθαριστούν άψογα τα δόντια.

Με τους ορθοδοντικούς νάρθηκες δεν ισχύει κάτι τέτοιο, καθώς είναι αφαιρούμενοι. Έτσι, ο ασθενής μπορεί να πλένει κανονικά τα δόντια του, όπως και τους νάρθηκες και να τους φοράει εκ νέου στην συνέχεια. Το οδοντικό νήμα και τα μεσοδόντια βουρτσάκια συνίσταται να εφαρμόζονται καθημερινά σε κάθε περίπτωση.

 

Το κάπνισμα επηρεάζει τους ορθοδοντικούς νάρθηκες;

Ναι, είναι πιθανό το κάπνισμα να αποχρωματίσει τους νάρθηκες. Για τον λόγο αυτόν, όπως και για πολλούς άλλους, καλό θα ήταν να αποφεύγεται ή έστω να μειωθεί. Ωστόσο, αν αυτό σας ακούγεται ανέφικτο, υπάρχουν τα κατάλληλα προϊόντα, προκειμένου να προστατεύσουν τα αόρατα μασελάκια σας από την φθορά.

 

Σε πόσο καιρό ισιώνουν τα δόντια με τους ορθοδοντικούς νάρθηκες;

Ο χρόνος της θεραπείας εναλλάσσεται ανάλογα με το περιστατικό καθώς και το μέγεθος του προβλήματος. Σε κάθε περίπτωση, πριν ξεκινήσει η θεραπεία, ο ασθενής θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι πρόκειται για δέσμευση, καθώς οι ορθοδοντικοί νάρθηκες θα πρέπει να φοριούνται καθημερινά 21 – 22 ώρες.

 

Κλείστε άμεσα το ραντεβού σας στην Delaka Dental Clinic και ελάτε να σχεδιάσουμε παρέα το χαμόγελο που πάντα ονειρευόσασταν! Η εξειδίκευσή μας, τα άριστα ποιότητας υλικά μας και ο υπερσύγχρονος εξοπλισμός μας, σας εγγυόνται ένα άριστο αισθητικό αποτέλεσμα!