απόστημα

Απόστημα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

Τι είναι το απόστημα;

Πρόκειται για την εντοπισμένη συλλογή πύου στους ιστούς που βρίσκονται στην στοματική κοιλότητα και προκαλείται από την συσσώρευση πυογόνων μικροοργανισμών (στρεπτόκοκκος, σταφυλόκοκκος).

Ο διαχωρισμός των αποστημάτων γίνεται ως εξής:

Περιακρορριζικό απόστημα (οδοντοφατνιακό): Που εντοπίζεται στην άκρη της ρίζας ενός δοντιού.

Περιοδοντικό απόστημα: Εντοπίζεται στο ούλο δίπλα στη ρίζα ενός δοντιού.

 

Ποια τα συμπτώματα του αποστήματος;

 • Πόνος: έντονος και επίμονος
 • Κακοσμία
 • Οίδημα
 • Πυρετός – Ρίγη: Ο οργανισμός αυξάνει την θερμοκρασία του σώματος, ώστε να καταπολεμήσει την φλεγμονή.
 • Πόνος κατά τη μάσηση
 • Ευαισθησία του δοντιού στο ζεστό ή στο κρύο ή την πίεση
 • Πικρή γεύση στο στόμα
 • Ορατό εξόγκωμα στα ούλα κοντά σε ένα δόντι
 • Εκροή πύου στο στόμα εξαιτίας του ανοιχτού έλκους
 • Ερυθρότητα και πρήξιμο των ούλων
 • Δυσκολία πλήρους ανοίγματος του στόματος
 • Δυσκολία στην κατάποση
 • Διόγκωση των λεμφαδένων στο λαιμό

 

 

Παράγοντες κινδύνου για την δημιουργία αποστήματος:

Κακή στοματική υγιεινή: Ο μη επιμελής καθαρισμός των δοντιών και των ούλων, δημιουργεί το τέλειο περιβάλλον για την υπερβολική συγκέντρωση μικροβίων στην περιοχή, κατάλληλο για την ανάπτυξη τερηδόνας & ουλίτιδας.

Κακοτεχνία σε οδοντιατρική εργασία

Κακή διατροφή: Καλό είναι να αποφεύγουμε τα πολύ όξινα και γλυκά τρόφιμα και ροφήματα. Τα όξινα προκαλούν απομεταλικοποίηση του σμάλτου ενώ τα πολύ γλυκά, δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για την δημιουργία τερηδόνας.

Κάπνισμα: Επηρεάζει δόντια και ούλα με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και κυρίως “καλύπτει” τα συμπτώματα της περιοδοντίτιδας.

 

Πως μπορεί να αποτραπεί η δημιουργία αποστήματος;

Καλή στοματική υγιεινή: Είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλίσουμε την υγεία της στοματικής μας κοιλότητας. Καθημερινό βούρτσισμα κάθε πρωί και βράδυ, διάρκειας τουλάχιστον 2 λεπτών, με οδοντόκρεμα και οδοντόβουρτσα κατάλληλες για τις ανάγκες μας, καθώς και χρήση οδοντικού νήματος, για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.

Διακοπή του καπνίσματος: Γνωρίζουμε πλέον καλά από πληθώρα σχετικών ερευνών, ότι το κάπνισμα επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τόσο τα δόντια, αποχρωματίζοντάς τα όσο και τα ούλα. Εκτός των άλλων, αυξάνει το χρόνο επούλωσης των πληγών του στόματος, επιτρέποντας τη διάδοση των βακτηρίων.

Επίσκεψη στον Οδοντίατρο δύο φορές ετησίως: Καλύτερα να προλαμβάνουμε, παρά να αντιμετωπίζουμε.

Προσέχουμε την διατροφή μας, αποφεύγοντας τις όξινες και πολύ γλυκές τροφές, όπως είπαμε παραπάνω.

 

Πολλοί ισχυρίζονται ότι το απόστημα μπορεί να αντιμετωπιστεί με φυσικό τρόπο. Ισχύει;

Κατηγορηματικά όχι!  Υπάρχουν πράγματι ορισμένοι φυσικοί τρόποι για να μειωθεί η ένταση των συμπτωμάτων, αλλά όχι για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Ας μην ξεχνάμε ότι αν κοιτάμε μόνο να αντιμετωπίσουμε τα συμπτώματα χωρίς να καταπολεμήσουμε την αιτία, τότε το πιθανότερο είναι η μόλυνση να προχωρήσει και στις γνάθους ή και σε άλλες περιοχές του σώματος με πολύ σοβαρές συνέπειες.

Σε κάθε περίπτωση, ένα αναλγητικό αποτελεί τον ευκολότερο και αποδοτικότερο τρόπο περιορισμού των συμπτωμάτων.  Από την άλλη μεριά, φυσικοί τρόποι που μπορεί να σας ανακουφίσουν από τα συμπτώματα μέχρι να επισκεφθείτε τον οδοντίατρο, είναι:

Μπουκώματα με αλατόνερο: Βοηθάει στην επούλωση πληγών και προάγει την υγεία των ούλων, καθώς διαθέτει ισχυρές αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Χρήση μαγειρικής σόδας: Απαλύνει τον πόνο, ενδυναμώνει τα ούλα και διαλύει την συσσωρευμένη πλάκα, καθώς βρίθει από αντιμικροβιακές ιδιότητες.

Τοποθέτηση κρύο επιθέματος στο μάγουλο για να μειώσετε το οίδημα.

 

Πως μπορεί να αντιμετωπιστεί το απόστημα;

Πρώτα από όλα, καθώς υφίσταται φλεγμονή, θα πρέπει να χορηγηθούν αντιβιοτικά.

Σε κάθε περίπτωση, το απόστημα πρέπει να ανοίξει, προκειμένου να απομακρυνθεί το πύον. Αν δεν ανοίξει μόνο του, θα χρειαστεί να γίνει παροχέτευση του πύου με την βοήθεια του οδοντιάτρου, μέσω της διάνοιξης του ούλου.

Είναι συνηθισμένο σε αυτές τις περιπτώσεις να γίνει απονεύρωση, καθώς η συσσώρευση βακτηρίων θα έχει επηρεάσει τον πολφό του δοντιού, δηλαδή το σημείο εκείνο του δοντιού που προστατεύονται τα νεύρα του.