νεογιλά

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα νεογιλά δόντια

Τα νεογιλά δόντια είναι τα πρώτα δόντια που αποκτάει ένα παιδάκι κατά την διάρκεια της ζωής του. Είναι γνωστά και ως παιδικά ή βρεφικά δόντια και όπως γνωρίζουμε, πέφτουν για να αντικατασταθούν με τα μόνιμα δόντια όταν έρθει η κατάλληλη ηλικία. Στο κείμενο αυτό, θα μάθουμε χρήσιμες πληροφορίες για τα νεογιλά δόντια, καθώς  και πως πρέπει να τα φροντίζουμε.

Πότε ξεκινούν να βγαίνουν τα νεογιλά δόντια;

Τα πρώτα παιδικά δοντάκια ξεκινούν να εμφανίζονται περίπου τον 6ο μήνα ζωής του νηπίου και έχει ολοκληρωθεί η  οδοντοφυΐα μέχρι τα 3 χρόνια. Μην ανησυχείτε αν το παιδί σας καθυστερήσει να εμφανίσει τα πρώτα του δοντάκια, καθώς κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός. Τα νεογιλά δόντια παραμένουν στην θέση τους μέχρι να αντικατασταθούν από τα μόνιμα πλέον δόντια, διαδικασία που φαίνεται να διαφέρει αρκετά από άνθρωπο σε άνθρωπο, δεδομένου ότι μπορεί να διαρκέσει από τον 6ο μέχρι και τον 12ο χρόνο ζωής του παιδιού.

Πόσα είναι τα νεογιλά δόντια;

Σε αντίθεση με τα κανονικά μας δόντια που υπό κανονικές συνθήκες είναι 28 (και μαζί με τους φρονιμίτες, φτάνουν 32), τα νεογιλά δόντια είναι μόλις 20. Έτσι, συναντούμε 10 δόντια στην άνω γνάθο και άλλα 10 αντίστοιχα στην κάτω γνάθο.

Σε τι χρησιμεύουν τα νεογιλά δόντια;

Πολλοί ίσως να αναρωτιέστε για ποιον λόγο να χρειάζεται να αλλάζουμε δόντια και γιατί να μην βγάλουμε κατευθείαν τα μόνιμά μας δόντια. Η απάντηση είναι απλή: γιατί δεν χωράνε στο στόμα μας, καθώς οι γνάθοι μας δεν έχουν αναπτυχθεί ακόμα και  δεν μπορούν να φιλοξενήσουν τα μεγάλα ενήλικα δόντια μας. Η σημασία των νεογιλών δοντιών είναι μεγάλη, παρόλο που δεν τους δείχνουμε πάντα την απαιτούμενη σημασία. Βοηθούν τα παιδάκια να μασάνε την τροφή τους, να επικοινωνούν και φυσικά θέτουν τις βάσεις για την ανατολή των μόνιμων δοντιών.

Πρέπει να καθαρίζουμε τα νεογιλά δόντια, αφού θα πέσουν;

Αυτό είναι ένα μεγάλο λάθος που κάνουν πολλοί γονείς. Σκέφτονται γιατί να χρειάζεται να καθαρίσουμε τα βρεφικά τα δόντια δεδομένου ότι θα πέσουν; Παράλληλα, αυτή η διαδικασία δεν είναι πάντα εύκολη, αφού τα νήπια δεν συνεργάζονται.

Στην πραγματικότητα, η οδηγία μας είναι ότι τα νεογιλά δόντια πρέπει να καθαρίζονται μετά την ανατολή του πρώτου δοντιού κι όχι αργότερα από το πρώτο έτος ζωής του μωρού. Στο εμπόριο, κυκλοφορούν πολλές παιδικές οδοντόβουρτσες, κατάλληλα σχεδιασμένες για τον καθαρισμό της παιδικής στοματικής κοιλότητας. Αν το παιδί σας δυσανασχετεί με την κλασική οδοντόβουρτσα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και δακτυλική οδοντόβουρτσα. Τα νεογιλά δόντια θα πρέπει να καθαρίζονται όπως και τα μόνιμά μας δόντια, δηλαδή δύο φορές ημερησίως, δηλαδή κάθε πρωί και βράδυ.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η κακή στοματική υγιεινή, μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στα δόντια – μέχρι και την ολοκληρωτική καταστροφή τους. Η συσσώρευση μικροβίων, οδηγεί στην τερηδόνα, η οποία μπορεί να καταστρέψει δόντια ανεξαρτήτου ηλικίας και να δημιουργήσει ένα ακατάλληλο περιβάλλον για την ανατολή των μόνιμων δοντιών. Μην ξεχνάμε άλλωστε, ότι η τερηδόνα αποτελεί την πιο συχνή παιδική ασθένεια σε παγκόσμιο επίπεδο!

Πότε πρέπει να επισκεφθούμε πρώτη φορά τον οδοντίατρο;

Το πρώτο ραντεβού στον οδοντίατρο συνίσταται να πραγματοποιηθεί περίπου κατά τον πρώτο χρόνο, προκειμένου να ενημερωθούν σωστά οι γονείς για τους τρόπους με τους οποίους πρέπει να φροντίζουν τα καινούργια δοντάκια του μωρού τους.