υποχώρηση ούλων

Υποχώρηση ούλων: Αίτια

Η υποχώρηση ούλων, ή αλλιώς υφίζηση, είναι ένα σύνηθες φαινόμενο κατά το οποίο ο ουλικός ιστός, ο οποίος καλύπτει φυσιολογικά τις ρίζες ων δοντιών, υποχωρεί. Έτσι, η επιφάνεια της ρίζας των δοντιών είναι εκτεθειμένη, προκαλώντας τόσο αισθητικά προβλήματα όσο και ζήτημα ευαισθησίας των δοντιών. Η υποχώρηση των ούλων είναι πολύ σοβαρή κατάσταση, η οποία πρέπει να οδηγήσει τον ασθενή στον οδοντίατρο άμεσα.

 

Αίτια της υποχώρησης ούλων

Η υποχώρηση ούλων μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, καθένας από τους οποίους χρήζει διαφορετικής αντιμετώπισης. Συγκεκριμένα, παρατίθενται οι κάτωθι:

  • Περιοδοντίτιδα: Η περιοδοντίτιδα αποτελεί φλεγμονή του οστού που περιβάλλει τα δόντια και θεωρείται η κύρια αιτία της υφίζησης. Στους ασθενείς που πάσχουν από περιοδοντίτιδα, οι υποστηρικτικοί ιστοί των ούλων, των δοντιών και του οστού καταστρέφονται, με αποτέλεσμα την έκθεση της ρίζας του δοντιού στο περιβάλλον. Η ασθένεια της περιοδοντίτιδας ξεκινά από την ελλιπή στοματική υγιεινή, η οποία συμβάλλει στην δημιουργία πέτρας. Αυτή αποτελεί το πρώτο στάδιο εμφάνισης ουλίτιδας, η οποία προκαλεί φλεγμονή των ούλων. Η ουλίτιδα εξελίσσεται σε περιοδοντίτιδα εάν δεν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Κύριο χαρακτηριστικό της περιοδοντίτιδας, το οποίο απασχολεί τους οδοντιάτρους, είναι η απώλεια δοντιών.
  • Τραυματισμός των ούλων κατά το βούρτσισμα: Το έντονο βούρτσισμα των δοντιών, υπό άσκηση μεγάλης πίεσης, μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό κι υποχώρηση των ούλων. Το πρόβλημα εντείνεται, όταν ο ασθενής χρησιμοποιεί σκληρές οδοντόβουρτσες. Κύρια ένδειξη του δυνατού βουρτσίσματος αποτελεί ο ρυθμός αλλοίωσης των τριχών της οδοντόβουρτσας. Εάν αυτή γίνεται σε διάστημα μικρότερο των τριών μηνών, ο ασθενής ίσως ασκεί περισσότερη πίεση από όση θα έπρεπε.
  • Υψηλή θέση του χαλινού: Όταν ο χαλινός βρίσκεται πολύ κοντά στην άκρη του ούλου, μπορεί να προκαλέσει τραβήγματα, με αποτέλεσμα να αρχίσει η υποχώρησή του. Σε αυτήν την περίπτωση, μια αφαίρεση χαλινού είναι ικανή να βελτιώσει την εικόνα του ούλου.
  • Χρήση ορθοδοντικών μηχανισμών: Κατά τη διάρκεια θεραπείας με χρήση ορθοδοντικού μηχανισμού, τα ούλα ενδέχεται να υποστούν καταπόνηση λόγω πίεσης. Σε περίπτωση που ο ασθενής αισθανθεί κάποια ενόχληση, οφείλει να ενημερώσει τον ορθοδοντικό του, προς αποφυγή αυτών των προβλημάτων.
  • Έκτοπη θέση δοντιού: Όταν κάποιο δόντι δε βρίσκεται στην φυσιολογική του θέση, αλλά προεξέχει προς τα εμπρός, η πίεση που ασκείται στο ούλο ενδέχεται να οδηγήσει στην υποχώρησή του.

 

Προβλήματα που ακολουθούν την υποχώρηση ούλων

Το πρώτο πράγμα που ενδέχεται να παρατηρήσει ο ασθενής όσον αφορά την υποχώρηση των ούλων είναι το αισθητικό πρόβλημα. Τα δόντια φαίνονται μεγαλύτερα, ή και μακρύτερα. Εάν η υποχώρηση ευθύνεται σε περιοδοντίτιδα, η ρίζα που εκτίθεται στο περιβάλλον έχει μια κίτρινη απόχρωση η οποία δε συμβαδίζει με το φυσιολογικό χρώμα των δοντιών. Παρ’ όλα αυτά, η υποχώρηση των ούλων προκαλεί πιο σημαντικά προβλήματα, όπως υπερβολική ευαισθησία των δοντιών, η οποία αποτελεί συχνό αίτιο οδοντικού πόνου. Εάν συνδυάζεται με περιοδοντίτιδα ή οστική απώλεια ενδέχεται να δημιουργηθεί πρόβλημα στην στήριξη των δοντιών. Τέλος, ο οδοντικός ιστός διαβρώνεται σε υψηλό βαθμό, κυρίως λόγω περιοδοντίτιδας ή τερηδόνας. Αυτό προκαλεί σημαντική αλλοίωση του ιστού των δοντιών, ή ακόμα κι οδοντική απώλεια.

 

Πώς αντιμετωπίζεται η υποχώρηση ούλων;

Τα ούλα δεν δημιουργούνται ξανά. Από τη στιγμή που έχει ξεκινήσει η υποχώρησή τους, η αντιμετώπιση αφορά τον περιορισμό της πιθανής ζημιάς που μπορεί να προκληθεί. Γι’ αυτόν τον λόγο, η έγκαιρη διάγνωση κι επίσκεψη στον οδοντίατρο αποτελεί όπλο καίριας σημασίας στην αντιμετώπιση της υποχώρησης. Η επιλογή της διαχείρισης της υποχώρησης ούλων εξαρτάται από την αιτία η οποία την προκαλεί.

Σε περίπτωση υποχώρησης λόγω περιοδοντίτιδας ο οδοντίατρος μπορεί να προτείνει κάποια θεραπεία, με σκοπό την αναστολή της εξέλιξής της. Εάν οφείλεται σε κακό βούρτσισμα, ο ασθενής οφείλει να ενημερωθεί, και να επιλέξει μια οδοντόβουρτσα καλύτερης ποιότητας. Τέλος, αν η υφίζηση είναι έντονη, ο ασθενής ενδέχεται να λάβει μόσχευμα μαλακών ιστών και να πραγματοποιήσει επέμβαση κάλυψης της καθίζησης.

Τα υγιή ούλα επιτυγχάνονται με το σωστό βούρτσισμα και την τήρηση των κανόνων στοματικής υγιεινής.

Η Δρ. Ανδριάνα Δελακά αποτελεί ιδρυτικό μέλος της Επιστημονικής Εταιρείας Χειρουργικής Στόματος κι είναι εξειδικευμένη στην Χειρουργική Στόματος και την Εμφυτευματολογία. Εάν παρατηρήσετε υποχώρηση των ούλων στα δόντια σας, ή για οποιαδήποτε άλλη ανάγκη, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί της και να κλείσετε το ραντεβού σας άμεσα.