Πως να φτιάξεις τα τέλεια δόντια

Πως να φτιάξεις τα τέλεια δόντια

Τι σημαίνει «τέλεια δόντια»;

Τα τέλεια δόντια αποτελούν επιθυμία κάθε ανθρώπου. Οι περισσότεροι ασθενείς θεωρούν ότι τα τέλεια δόντια είναι ολόλευκα και ίσια, θυμίζοντας χαμόγελο αστέρων του Χόλυγουντ. Άλλοι, πάλι, θεωρούν ότι τα τέλεια δόντια είναι γερά και υγιή, και δεν περιορίζονται στην ολόισια λευκή οδοντοστοιχία. Ίσως είναι δύσκολο να το περιγράψει κανείς ακριβώς, αλλά το τέλειο χαμόγελο είναι αυτό που χαρίζει άνεση και ομορφιά στο κάθε άτομο. Έχει καλή και άνετη αίσθηση, κι αποτελείται από υγιή δόντια που δεν προκαλούν πόνο, ενοχλήσεις ή άλλα προβλήματα.

Οι άνθρωποι ανά τον κόσμο προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποκτήσουν τα τέλεια δόντια. Η διαδικασία αυτή δεν είναι τόσο απλή, όσο φαίνεται με την πρώτη ματιά, αφού υπάρχουν αρκετές μεταβλητές που πρέπει να ληφθούν υπόψη.

 

Πώς μοιάζουν τα τέλεια δόντια;

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι υπάρχει μια διαφορά μεταξύ του ποια θεωρούν «τέλεια δόντια» οι γυναίκες και ποια οι άνδρες. Παρατηρείται ότι οι γυναίκες θεωρούν τέλεια τα δόντια τους όταν έχουν ένα πιο στρογγυλό σχήμα, ενώ οι άνδρες πιστεύουν ότι διαθέτουν τέλειο χαμόγελο όταν τα δόντια τους είναι τετραγωνισμένα. Από οδοντιατρικής απόψεως, τα τέλεια δόντια κρίνονται με βάση τρεις μεταβλητές: την απόχρωση, την κατάσταση των ούλων και το δάγκωμα. Παρακάτω, αναλύονται τα χαρακτηριστικά του κάθε κριτηρίου:

  • Απόχρωση: Η λευκή απόχρωση στα δόντια αποτελεί χαρακτηριστικό στοιχείο των τέλειου χαμόγελου. Πολλοί ασθενείς πιστεύουν ότι, όσο πιο λευκά είναι τα δόντια τους, τόσο πιο υγιή και όμορφα φαίνονται. Αυτό δεν είναι απαραίτητα αλήθεια, καθώς η υπερβολικά λευκή οδοντοστοιχία μπορεί να φαίνεται ψεύτικη. Κατά κανόνα, η φυσική λευκή απόχρωση των δοντιών ταιριάζει με το άσπρο κομμάτι των ματιών.
  • Ούλα: Το μέρος του δοντιού που καλύπτει το ούλο παίζει βασικό ρόλο, στη δημιουργία ενός τέλειου χαμόγελου. Το «ουλικό χαμόγελο», δηλαδή το χαμόγελο που παρουσιάζει μεγάλο ποσοστό των ούλων, αποτελεί ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ασθενής στην προσπάθεια απόκτησης τέλειων δοντιών. Για καλή τους τύχη, τα περισσότερα περιοδοντικά προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν πλέον με σωστή οδοντιατρική φροντίδα.
  • Δάγκωμα: Το επαρκές κλείσιμο των δύο γνάθων αποτελεί ίσως το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό του τέλειου χαμόγελου. Αυτό συμβαίνει διότι το δάγκωμα αποτελεί κριτήριο τόσο της σωστής ομιλίας, όσο και του ορθού μασήματος. Ένας οδοντίατρος μπορεί να αξιολογήσει το είδος του δαγκώματος, και κατά πόσο ο ασθενής διαθέτει προβλήματα προγναθισμού της άνω ή της κάτω γνάθου.

 

Τρόποι για να αποκτήσει κανείς τέλεια δόντια

Εάν κάποιος ασθενής ανήκει στο ποσοστό των τυχερών ανθρώπων που γεννήθηκαν με τέλεια σχηματισμένα και λευκά δόντια, η απλή διατήρηση της στοματικής υγιεινής στο σπίτι είναι αρκετή. Ωστόσο, Σε περίπτωση όπου ο ασθενής που επιθυμεί να αποκτήσει τέλεια δόντια δεν είναι τόσο τυχερός, ενδέχεται να χρειαστεί κάποιες οδοντιατρικές επεμβάσεις. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν τα κάτωθι:

  • Σιδεράκια: Τα σιδεράκια αποτελούν έναν από τους πιο γνωστούς τρόπους αντιμετώπισης των στραβών ή στριμωγμένων δοντιών. Η πρόοδος στην οδοντιατρική περίθαλψη επιτρέπει πλέον και στους ενήλικες να φορούν σιδεράκια, αποκλείοντας τη λανθασμένη άποψη ότι μόνο τα παιδιά τα χρησιμοποιούν.
  • Όψεις πορσελάνης: Οι όψεις πορσελάνης αποτελούν λεπτές φλοίδες οδοντιατρικής πορσελάνης, οι οποίες μιμούνται τις φυσικές ιδιότητες των δοντιών. Τοποθετούνται στην μπροστινή τους επιφάνεια, προσφέροντας τέλειο χαμόγελο με ανώδυνο τρόπο.
  • Λεύκανση: Εάν ο ασθενής επιθυμεί να αποκτήσει το τέλειο λευκό χαμόγελο, μπορεί να πραγματοποιήσει κάποιου βαθμού λεύκανση. Αυτή μπορεί να γίνει είτε στο οδοντιατρείο, από ειδικό, είτε στο σπίτι. Ο οδοντίατρος μπορεί να συστήσει την κατάλληλη μέθοδο, ανάλογα με την οδοντοστοιχία του κάθε ασθενούς.
  • Εμφυτεύματα: Τα οδοντικά εμφυτεύματα αποτελούν μια συχνή θεραπεία, αποτελώντας την τελευταία λύση για περιπτώσεις χαμένων δοντιών. Ο οδοντίατρος συνήθως χρησιμοποιεί τοπική αναισθησία για να τοποθετήσει ένα κυλινδρικό εξάρτημα από τιτάνιο στο οστό της γνάθου. Σε αυτό θα στηριχτεί το οδοντικό εμφύτευμα.

 

Στοματική υγιεινή στο σπίτι

Η διατήρηση της στοματικής υγιεινής στο σπίτι αποτελεί το πιο σημαντικό βήμα κάθε ανθρώπου, ο οποίος επιθυμεί να επιτύχει τέλεια δόντια. Ο σωστός τρόπος βουρτσίσματος και η χρήση οδοντικού νήματος είναι βασικές πρακτικές που οφείλουν να ακολουθούν όλοι οι άνθρωποι. Για τη σωστή υγεία των δοντιών, οι ασθενείς οφείλουν να ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή, χωρίς περίσσεια σακχάρων.

Η Δρ. Ανδριάνα Δελακά αποτελεί ιδρυτικό μέλος της Επιστημονικής Εταιρείας Χειρουργικής Στόματος κι είναι εξειδικευμένη στην Χειρουργική Στόματος και την Εμφυτευματολογία. Εάν επιθυμείτε να αποκτήσετε τέλεια δόντια, ή για οποιαδήποτε άλλη ανάγκη, μπορείτε πάντοτε να επικοινωνήσετε μαζί της και να κλείσετε το ραντεβού σας.