εγκυμοσύνη και οδοντίατρος

Οδοντιατρικές πράξεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, υπάρχουν αλλαγές στο σώμα της γυναίκας, οι οποίες μπορεί να είναι σωματικές αλλά και ορμονικές. Μέσα σε αυτές τις αλλαγές, συγκαταλέγονται και οι μεταβολές στο στοματογναθικό σύστημα, ιδίως στη στοματική κοιλότητα. Είναι διαπιστωμένο, ότι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, πολλές γυναίκες εμφανίζουν έντονα προβλήματα στη στοματική τους υγεία.

Το συχνότερο πρόβλημα, είναι η αύξηση του βαθμού ευαισθησίας στην ανάπτυξη τερηδόνας και ουλίτιδας. Για το λόγο αυτό, η επίσκεψη στον Οδοντίατρο τη συγκεκριμένη περίοδο είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη, για τη διατήρηση της καλής στοματικής υγιεινής της μέλλουσας μητέρας.

 

Ποιες οδοντιατρικές πράξεις μπορούν να διενεργηθούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η επίσκεψη στον Οδοντίατρο όχι μόνο δεν απαγορεύεται, αλλά είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη. Στις οδοντιατρικές πράξεις που επιτρέπεται να πραγματοποιούνται, συγκαταλέγονται:

 • Οι απλές οδοντιατρικές επεμβάσεις, όπως σφραγίσματα ή οδοντιατρικός καθαρισμός των δοντιών.
 • Ορισμένες μικρές αποκαταστατικές εργασίες.
 • Κάποιες επείγουσες εργασίες, οι οποίες έχουν ως στόχο την αποτροπή μελλοντικών προβλημάτων και πιθανών φλεγμονών.
 • Η λήψη οδοντιατρικών ακτινογραφιών, μπορεί να πραγματοποιηθεί εάν κριθεί αναγκαίο, μετά τον 1ο μήνα της κύησης.
 • Οι μακροχρόνιες αγωγές και θεραπείες θα πρέπει να γίνονται μετά το 1ο τρίμηνο της κύησης.
 • Η χορήγηση τοπικής αναισθησίας είναι ασφαλής, αλλά σε μικρές δόσεις και χωρίς την παρουσία αγγειοσυσπαστικού.

 

Ποιοι είναι οι βασικοί κανόνες στοματικής υγιεινής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης:

Οι βασικοί κανόνες, οι οποίοι είναι καλό να ακολουθούνται, προκειμένου να προλαμβάνονται πιθανά προβλήματα της στοματικής κοιλότητας, περιλαμβάνουν:

 • Το βούρτσισμα των δοντιών με μία μαλακή οδοντόβουρτσα και με φθοριούχο οδοντόκρεμα, δύο φορές την ημέρα.
 • Την καθημερινή χρήση στοματικού διαλύματος και οδοντικού νήματος.
 • Την υιοθέτηση μίας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής.
 • Την αποφυγή κατανάλωσης γλυκών μεταξύ των γευμάτων.
 • Την επίσκεψη στον οδοντίατρο, σε περίπτωση εμφάνισης οποιουδήποτε προβλήματος στη στοματική κοιλότητα.
 • Σε περίπτωση ναυτίας και επεισοδίων εμέτου λόγω της εγκυμοσύνης, συνιστάται το ξέπλυμα του στόματος με σκέτο νερό, για να αποφευχθεί η βλαπτική επίδραση των οξέων του στομάχου στα δόντια. Μπορεί να ακολουθήσει το βούρτσισμα των δοντιών μετά από μία ώρα.

 

Ποια είναι η σχέση με τον οδοντίατρο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Στις περιπτώσεις προγραμματισμένης εγκυμοσύνης, καλό θα ήταν να πραγματοποιήσετε μία επίσκεψη στον οδοντίατρο, πριν μείνετε έγκυος. Μέσω της εξέτασης, ο οδοντίατρος θα εντοπίσει εάν υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί, προτού ξεκινήσει η εγκυμοσύνη.

Από τη στιγμή που η εγκυμοσύνη σας έχει ξεκινήσει και προγραμματίσετε επίσκεψη στον οδοντίατρο, ο οδοντίατρος θα πρέπει να ενημερωθεί για την εγκυμοσύνη σας. Γνωρίζοντας αυτό, ο οδοντίατρος θα γνωρίζει ποιες οδοντιατρικές πράξεις μπορεί να πραγματοποιήσει και ποιες όχι. Επίσης, θα μπορεί να έρθει σε επαφή με το γυναικολόγο σας, σε περίπτωση που χρειαστεί.

Είναι σημαντικό, να μπορείτε να εμπιστευτείτε τον οδοντίατρο που θα σας παρακολουθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και να μπορείτε να συζητάτε οποιοδήποτε προβληματισμό σας μαζί του. Μέσω της σωστής επικοινωνίας με τον οδοντίατρό σας, θα αντιμετωπιστούν οποιαδήποτε προβλήματα προκύψουν και θα μπορέσετε να απολαύσετε όλες τις όμορφες πτυχές της εγκυμοσύνης σας.

 

Η Δρ. Ανδριάνα Δελακά, βρίσκεται δίπλα στην εγκυμονούσα γυναίκα από την αρχή μέχρι το τέλος της εγκυμοσύνης. Μέσω της εμπειρίας της αλλά και της ανθρώπινης προσέγγισής της, αποτελεί την καλύτερη επιλογή, για κάθε γυναίκα που ξεκινάει το όμορφο ταξίδι της μητρότητας!