Λευκά δόντια

Λευκά δόντια – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Το χαμόγελο ενός ατόμου είναι από τα πρώτα πράγματα που κοιτούν οι άνθρωποι στο πρόσωπο ενός ατόμου. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό για πολλούς ανθρώπους να σιγουρευτούν ότι το χαμόγελό τους θα τραβάει πάντοτε τα βλέμματα. Όσο μεγαλώνουμε ωστόσο, διάφοροι παράγοντες όπως οι διατροφικές συνήθειες, η φυσιολογική φθορά και ο τρόπος ζωής μπορούν να επηρεάσουν τη λάμψη των δοντιών. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλοί μέθοδοι που μπορούν να συμβάλλουν σε άμεσα λευκά δόντια, ανεξαρτήτως του αποχρωματισμού που τυχόν έχει προκύψει.

 

Τι προκαλεί τον αποχρωματισμό των δοντιών;

Για να κατανοήσουμε καλύτερα τις μεθόδους απόκτησης λευκότερων δοντιών κρίνεται απαραίτητη η αναγνώριση των παραγόντων που τυχόν προκαλούν τον αποχρωματισμό των δοντιών. Ανάμεσα σε αυτούς  συγκαταλέγονται:

 • Γενετικοί παράγοντες: το κιτρίνισμα των δοντιών μπορεί να προκαλείται από κληρονομικούς παράγοντες όπως ακριβώς και το χρώμα των ματιών επί παραδείγματι.
 • Ηλικία: όσο μεγαλώνει το άτομο, προκαλείται φθορά του σμάλτου από το μάσημα και την έκθεση σε οξέα.
 • Κάπνισμα: η νικοτίνη, πέραν από από το γεγονός ότι δημιουργεί εθισμό, αφήνει επιπλέον κίτρινους ή καφέ λεκέδες στα δόντια.
 • Κάποιες τροφές: ένα ευρύ φάσμα τροφίμων μπορούν να αφήσουν λεκέδες στα δόντια όπως η σάλτσα ντομάτας, τα μούρα και το βαλσάμικο.
 • Κατανάλωση αφεψημάτων όπως καφές, τσάι και αναψυκτικά
 • Κατανάλωση ποτών όπως κρασί
 • Τρίξιμο δοντιών: μια ασυνείδητη συνήθεια πολλών ανθρώπων που μπορεί ωστόσο να βλάψει το σμάλτο των δοντιών προκαλώντας κιτρίνισμα.

 

Συμβουλές για λευκά δόντια

Υπάρχουν ορισμένες συμβουλές λεύκανσης οι οποίες θα φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες σε ένα άτομο που αναζητά λευκότερα δόντια:

Ο ευκολότερος τρόπος για να αποκτήσετε το χαμόγελο που επιθυμείτε είναι να εντάξετε στην καθημερινότητα σας συνήθειες οι οποίες θα συντελέσουν στη διατήρηση καλής στοματικής υγιεινής. Συμπεριλάβετε το συστηματικό βούρτσισμα των δοντιών (τουλάχιστον δύο φορές τη μέρα!), το οδοντικό νήμα και το ξύσιμο της γλώσσας στην καθημερινή σας ρουτίνα. Απαραίτητο επίσης να μην παραλείπετε τον τακτικό έλεγχο στον οδοντίατρο.

 • Χρησιμοποιήστε λευκαντική οδοντόκρεμα.

Πολλά είδη οδοντόκρεμας μπορούν να βοηθήσουν στη λεύκανση των δοντιών. Ωστόσο, ορισμένες εμπεριέχουν συστατικά επιβλαβή για τα δόντια. Στο επόμενο ραντεβού με τον οδοντίατρό σας, ζητήστε να σας προτείνει την καλύτερη λευκαντική οδοντόκρεμα.

 • Χρησιμοποιήστε καλαμάκι όταν πίνετε ποτά που δημιουργούν λεκέδες.

Την επόμενη φορά που θα πιείτε τον καφέ, το αναψυκτικό ή ακόμα και το κρασί σας, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε καλαμάκι. Με αυτόν τον τρόπο, το ποτό σας δεν θα έρθει σε επαφή με τα μπροστινά δόντια.

 • Βουρτσίστε με σωστό τρόπο τα δόντια σας.

Το δυνατό βούρτσισμα των δοντιών δεν συνεπάγεται απαραίτητα με σωστό καθάρισμα. Αντιθέτως, μπορεί να προκαλέσει φθορά το σμάλτου. Με την εφαρμογή σωστών τεχνικών βουρτσίσματος ο σμάλτος προστατεύεται και έτσι, αποφεύγονται περαιτέρω λεκέδες.

 • Συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας για τεχνικές λεύκανσης στο σπίτι.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι λεύκανσης στο σπίτι. Ωστόσο, τα κιτ λεύκανσης δοντιών που υπάρχουν στην αγορά μπορεί να προκαλέσουν μόνιμη βλάβη στα δόντια. Είναι σημαντικό λοιπόν να ζητήσετε από τον οδοντίατρό σας ασφαλείς τρόπους για να αποκτήσετε λευκά δόντια στο σπίτι.

 • Σκεφτείτε την επαγγελματική λεύκανση δοντιών.

Η επαγγελματική λεύκανση δοντιών είναι η πλέον ασφαλής και γρήγορη μέθοδος λεύκανσης. Εάν θέλετε άμεσα λευκά δόντια, μην παραλείψετε να ρωτήσετε για τη λεύκανση στο επόμενό σας ραντεβού.

Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα αποχρωματισμού δοντιών και επιθυμείτε άμεσα λευκά δόντια, επικοινωνήστε με την εξειδικευμένη Χειρουργό- Οδοντίατρο Δρ. Ανδριάνα Δελακά για να αποκτήσετε το χαμόγελο που σας αξίζει!