Νάρθηκες δοντιών

Νάρθηκες δοντιών

Οι νάρθηκες δοντιών κατασκευάστηκαν με στόχο την αντιμετώπιση διάφορων οδοντικών προβλημάτων. Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι ορθοδοντικών ναρθήκων που διαθέτουν άμεσα αποτελέσματα και είναι οι εξής:

 

Νάρθηκας βρυγμού

Ο βρυγμός είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα που ταλαιπωρεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Ο βρυγμός ή αλλιώς το σφίξιμο των δοντιών προκαλείται, κυρίως λόγω του έντονου stress, κατά τη διάρκεια της νύχτας, ασυνείδητα από τον ασθενή. Τα δόντια δέχονται σημαντική φθορά λόγω του τριξίματος και μπορεί να επηρεαστούν τόσο λειτουργικά, όσο και αισθητικά. Τη λύση στο πρόβλημα αυτό την δίνει νάρθηκας βρυγμού.

Ο νάρθηκας βρυγμού αποτελεί μια ειδική κατασκευή, η οποία καλύπτει τις επιφάνειες των δοντιών και με αυτόν τον τρόπο αποφεύγεται η τριβή μεταξύ τους κατά τη διάρκεια της νύχτας ή τις ώρες που τον χρησιμοποιεί ο ασθενής. Η Οδοντίατρος, με τη βοήθεια του ενδοστοματικού σαρωτή, θα λάβει τα αποτυπώματα των δοντιών, ούτως ώστε ο νάρθηκας να εφαρμοστεί στην εκάστοτε γνάθο.

 

Νάρθηκας βρυγμού: Γιατί θεωρείται αναγκαία η τοποθέτησή του;

Ο βρουξισμός μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές στον ασθενή και γι’ αυτό πρέπει ο ασθενής να απευθυνθεί άμεσα στον Οδοντίατρό του και να κατασκευαστεί η ειδική αυτή κατασκευή. Εάν, αμεληθεί το σφίξιμο στα δόντια μπορεί να προκληθούν οι εξής επιπτώσεις:

  • Σημαντική φθορά των δοντιών
  • Ευαισθησία σε ζεστές αλλά και κρύες τροφές και ροφήματα
  • Πρόκληση καταγμάτων των δοντιών και των προσθετικών εργασιών που έχει γίνει στο παρελθόν
  • Έντονος πόνος

 

Αόρατοι νάρθηκες δοντιών

Οι αόρατοι ορθοδοντικοί νάρθηκες ή αλλιώς αόρατα μασελάκια, χρησιμοποιούνται στην περίπτωση που ο ασθενής δεν θέλει να τοποθετήσει σιδεράκια. Με λίγα λόγια, αποτελούν ένα εναλλακτικό θεραπευτικό πλάνο ορθοδοντικής που στόχο έχει την ευθυγράμμιση των δοντιών, καθώς, μετακινούν τα δόντια σταδιακά στην αρμόζουσα θέση. Η Οδοντίατρος θα λάβει τα αποτυπώματα των δοντιών, ούτως ώστε να κατασκευαστούν οι αόρατοι νάρθηκες και να εφαρμόζουν στα δόντια του εκάστοτε ασθενή.

Είναι σημαντικό, οι νάρθηκες να αλλάζουν μετά το πέρας του χρονικού διαστήματος που θα ορίσει η Οδοντίατρος, διότι η θέση των δοντιών αλλάζει συνεχώς μέσω των ναρθήκων για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Γιατί να επιλέξω τους αόρατους ορθοδοντικούς νάρθηκες;

Το αποτέλεσμα που προσδίδουν τα αόρατα μασελάκια είναι εντυπωσιακό και τα πλεονεκτήματά τους ποικίλλουν.

  • Η μετακίνηση των δοντιών δεν προκαλεί πόνο στον ασθενή
  • Αφαιρούνται πολύ εύκολα και όποτε θέλει ο ασθενής. Με αυτόν τον τρόπο, ο ασθενής δεν περιορίζεται στον καθαρισμό των δοντιών του ή κατά τη διάρκεια κατανάλωσης τροφής ή ροφημάτων.
  • Η λήψη αποτυπώματος των δοντιών του ασθενούς διευκολύνει τον Οδοντίατρο να κατασκευάσει νάρθηκες που δεν θα ενοχλούν τον ασθενή.
  • Δεν επηρεάζουν την ομιλία.
  • Δεν γίνονται εύκολα αντιληπτοί.

 

Νάρθηκες δοντιών: Είναι δύσκολη η περιποίησή τους;

Η καθαριότητα και η φροντίδα των ναρθήκων δοντιών είναι μια πολύ εύκολη διαδικασία, καθώς μπορούν να αφαιρεθούν και να καθαριστούν. Είναι πολύ σημαντικό να καθαρίζονται σχολαστικά, διότι μπορεί να προσκολληθούν μικρόβια και να μεταφερθούν στη στοματική κοιλότητα του ασθενούς. Εξίσου, ο ασθενής πρέπει να βουρτσίζει καθημερινά και σχολαστικά τα δόντια του, όπως ακριβώς θα έκανε και χωρίς την τοποθέτηση των ναρθήκων.

 

Η Χειρουργός-Οδοντίατρος Δρ. Ανδριάνα Δελακά, είναι η πλέον κατάλληλη να απευθυνθείτε και μετά τον κλινικό έλεγχο, να ορίσει ποιος είναι ο κατάλληλος τύπος νάρθηκα δοντιών για εσάς. Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί της και να κλείσετε να το ραντεβού σας.