Ουλικά μοσχεύματα πριν την τοποθέτηση εμφυτευμάτων

Ουλικά μοσχεύματα πριν την τοποθέτηση εμφυτευμάτων

Τι είναι τα ουλικά μοσχεύματα;

Η τοποθέτηση ουλικών μοσχευμάτων (ή κάλυψη ριζών) είναι μια χειρουργική οδοντιατρική επέμβαση που εκτελείται από Χειρουργό – Οδοντίατρο. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, λαμβάνεται ένα μόσχευμα μαλακού ιστού, προκειμένου να αναπληρώσει την περιοχή των ούλων που έχει υποστεί βλάβη. Τα ουλικά μοσχεύματα μπορούν να είναι δύο ειδών:

  1. Αυτομοσχεύματα: τα οποία προέρχονται από τον ίδιο τον ασθενή. Αποτελούν άριστο υλικό, καθώς είναι 100% συμβατά με τον δέκτη και οδηγούν σε γρηγορότερη επούλωση. Η πιο συχνή περιοχή λήψης του αυτομοσχεύματος, είναι η υπερώα.
  2. Αλλομοσχεύματα: τα οποία προέρχονται από κάποιον άλλον άνθρωπο-δότη. Στα μοσχεύματα αυτού του είδους, πραγματοποιείται ειδική επεξεργασία, προκειμένου να απομακρυνθούν τα κύτταρα, τα οποία είναι πιθανό να ενεργοποιήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα του δέκτη.

 

Πότε χρησιμοποιούνται τα ουλικά μοσχεύματα;

Τα ουλικά μοσχεύματα, χρησιμοποιούνται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

  • Για την αποκατάσταση της απώλειας του ουλικού ιστού, που μπορεί να προκύψει λόγω της περιοδοντίτιδας ή της υφίζησης των ούλων ή άλλης αιτίας που έχει προκαλέσει την αποκάλυψη των ριζών των δοντιών.
  • Στη μείωση της υπερευαισθησίας στο ζεστό και κρύο, όταν εκτίθενται οι ρίζες των δοντιών.
  • Για την κάλυψη των εκτεθειμένων ριζών των δοντιών, προκειμένου να τους παρέχουν προστασία από την τερηδόνα.
  • Για την προληπτική ενίσχυση ορισμένων περιοχών, στις οποίες συναντάται υπερβολικά λεπτός ουλικός ιστός.
  • Στην αισθητική βελτίωση της εικόνας του στόματος, όταν έχει αλλοιωθεί λόγω υφίζησης των ούλων.
  • Για την αλλαγή του πάχους των ιστών γύρω από συγκεκριμένα δόντια.
  • Για τη διευκόλυνση των ασθενών με οδοντοστοιχίες, επιτυγχάνοντας την καλύτερη σταθερότητα της οδοντοστοιχίας.
  • Γύρω από τα εμφυτεύματα, προκειμένου να αυξηθεί η ζώνη των κερατινοποιημένων ούλων γύρω από αυτά, με στόχο τη βελτίωση της μακροχρόνιας πρόγνωσής τους.

 

Τι είναι τα εμφυτεύματα;

Τα εμφυτεύματα είναι η πλέον σύγχρονη μέθοδος, η οποία χρησιμοποιείται για την αντικατάσταση ενός ή περισσοτέρων δοντιών τα οποία έχουν χαθεί. Οι πιο συχνοί λόγοι για τους οποίους χρησιμοποιείται ένα εμφύτευμα είναι: το κάταγμα ενός δοντιού, η ύπαρξη τερηδόνας ή περιοδοντίτιδας.

 

Το εμφύτευμα είναι ένα κυλινδρικό εξάρτημα φτιαγμένο από τιτάνιο, και έχει παρόμοια μορφή με αυτή μιας βίδας. Η τοποθέτησή του, γίνεται στο οστό της άνω και κάτω γνάθου, στη θέση του δοντιού που έχει φύγει. Το τιτάνιο ως υλικό, έχει την ιδιότητα να ενσωματώνεται στο οστό καθώς περνάει ο καιρός. Όταν ολοκληρώνεται η οστεοενσωμάτωση του εμφυτεύματος, τοποθετείται πάνω του η μόνιμη προσθετική αποκατάσταση, προκειμένου να μείνει στερεωμένο εφ’ όρου ζωής.

 

Ουλικά μοσχεύματα πριν την τοποθέτηση εμφυτευμάτων

Τα ουλικά μοσχεύματα, μπορούν να τοποθετηθούν σε έναν ασθενή και πριν την τοποθέτηση εμφυτεύματος. Όπως προαναφέρθηκε, τα ουλικά μοσχεύματα είναι δυνατόν να αυξήσουν το πάχος ή τον όγκο των μαλακών ιστών. Η ιδιότητά τους αυτή, είναι εξαιρετικά ωφέλιμη, ιδίως όταν πρόκειται για περιοχή με λεπτό ουλικό ιστό, στην οποία πρόκειται να τοποθετηθεί ένα εμφύτευμα. Ιδιαίτερα, σε περιπτώσεις στις οποίες παρουσιάζεται ανεπαρκής συγκράτηση, η τοποθέτηση ουλικού αλλά και οστικού μοσχεύματος, μπορεί να σταθεροποιήσει το εμφύτευμα. Ταυτόχρονα, η τοποθέτηση ουλικού μοσχεύματος, συμβάλλει στο να αποφευχθεί μια μελλοντική περιβλεννογονίτιδα και περιεμφυτευματίτιδα.

 

Η Χειρουργός Οδοντίατρος Δρ. Ανδριάνα Δελακά, έχει μεγάλη εμπειρία στις επεμβάσεις Χειρουργικής στόματος και Εμφυτευματολογίας. Επικοινωνήστε μαζί της, για την οριστική θεραπεία του δικού σας προβλήματος.